Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá inteligencia a kamery by mohli uľahčiť používanie exoskeletónov

Umelá inteligencia a kamery by mohli uľahčiť používanie exoskeletónov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotické exoskeletóny už teraz prinášajú veľkú pomoc ľuďom, ktorí inak nie sú schopní chodiť, no tieto zariadenia stále majú určité obmedzenia. Vedci sa teraz snažia tieto problémy vyriešiť pomocou integrovaných kamier a umelej inteligencie.

Aj keď motorizované exoskeletóny automaticky pomáhajú posúvať nohy nositeľa pri chôdzi po rovnom povrchu, väčšina z nich musí byť manuálne prepnutá do rôznych režimov pre komplikovanejšie úlohy, ako je prechod cez prekážky alebo okolo nich. To podľa vedcov z kanadskej univerzity vo Waterloo môže byť nepohodlné a kognitívne náročné. Zakaždým, keď chce používateľ vykonávať novú pohybovú činnosť, musí totiž zastaviť, vytiahnuť smartfón a zvoliť požadovaný režim.

Subjekt s exoskeletónom, ktorý nosí kameru, sa priblíži ku schodisku.

S ohľadom na tento problém začal tím vybavovať používateľov exoskeletónu nositeľnými videokamerami. Softvér založený na umelej inteligencii, ktorý je v súčasnosti v procese optimalizácie, pritom analyzuje výstup z týchto kamier v reálnom čase a identifikuje prekážky, ako sú napríklad schody, po ktorých je potrebné stúpať.

Po dokončení tejto fázy projektu bude ďalším krokom vytvorenie softvéru na aktiváciu exoskeletónu, ktorý príslušným spôsobom posunie používateľa bez toho, aby mu to musel prikázať. Tento inovatívny prístup k ovládaniu exoskeletónov by tak nevyhnutne nevyžadoval zapojenie používateľa a mohol by viesť k plne autonómnym exoskeletónom, ktoré kráčajú samé od seba.

Na snímanie okolia používateľa exoskeletónu sa používa kamera (v strede hore).