Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tabletky proti Covid-19 od Pfizeru až na 89 % zabránia hospitalizácii

Tabletky proti Covid-19 od Pfizeru až na 89 % zabránia hospitalizácii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Z klinickej štúdie tretej fázy boli oznámené pozitívnejšie údaje ohľadom testovania novej antivírusovej tabletky, ktorú spoločnosť Pfizer vyvíja na liečbu ochorenia Covid-19. Konečná analýza odhalila, že päťdňová perorálna liečba znížila počet hospitalizácií a úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19 až o 89 percent u vysokorizikových jedincov.

Antivírusová tabletka z dielne spoločnosti Pfizer s názvom Paxlovid je prvým liekom, ktorý je špeciálne navrhnutý na zacielenie na koronavírus SARS-CoV-2. Teraz bola dokončená tretia fáza klinických testov na ľuďoch. Antivírusová látka pritom patrí do triedy liekov známych ako inhibítory proteázy.

V minulosti bolo vyvinutých niekoľko inhibítorov proteázy zameraných na HIV a hepatitídu C. Tieto lieky inhibujú replikáciu vírusu blokovaním účinku kľúčového enzýmu, ktorý vírus potrebuje na množenie. Toto konkrétne antivirotikum sa vyvíja už viac ako desať rokov. Molekula, ktorá sa pôvodne začala vyvíjať na liečbu pôvodného vírusu SARS, ktorý sa objavil na začiatku roka 2000, bola optimalizovaná na zacielenie na vírus SARS-CoV-2, ktorý prišiel v roku 2020.

Nové údaje ohlásené spoločnosťou Pfizer, ktoré však ešte neboli preskúmané alebo publikované v odborných magazínoch, pokrývajú veľkú klinickú štúdiu v rámci 2. a 3. Fázy. Do štúdie bolo zaradených viac ako 2 200 osôb považovaných za osoby s vysokým rizikom nakazenia sa závažným ochorením Covid-19. Táto skupina bola nezaočkovaná a mala aspoň jeden charakteristický alebo zdravotný stav spojený s rozvojom závažného ochorenia Covid-19.

Konečné výsledky ukázali, že tí, ktorí začali s antivírusovou liečbou do troch dní od objavenia sa symptómov, mali až o 89 percent menšiu pravdepodobnosť hospitalizácie alebo úmrtia na Covid-19 v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Sekundárna skupina, ktorá začala liečbu do piatich dní od objavenia sa symptómov, vykazovala podobnú účinnosť. Celkovo sa nevyskytli žiadne úmrtia v skupine s nasadeným liekom Paxlovid, v porovnaní s 12 úmrtiami v skupine s placebom.

Liek Paxlovid je tiež predmetom niekoľkých ďalších prebiehajúcich štúdií 3. fázy v rôznych populáciách. Najnovšie oznámenie spoločnosti Pfizer pritom obsahuje predbežné údaje zo skúšobného testovania antivírusového lieku v populácii so „štandardným rizikom“. Patria sem očkované vysokorizikové subjekty a zdraví dospelí bez špecifického faktora, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť, že budú mať závažný priebeh ochorenia Covid-19.

V tejto štúdii predbežná analýza odhaľuje, že antivírusová liečba znižuje počet hospitalizácií a úmrtí o 70 percent v porovnaní s placebom. Testovanie stále prebieha. Očakáva sa, že plne zaregistrované a kompletné údaje budú dostupné v priebehu nasledujúcich týždňov.

Spoločnosť Pfizer nakoniec oznámila aj výsledky predbežných experimentov testujúcich aktivitu lieku Paxlovid proti variantu Omicron. Počiatočné laboratórne údaje naznačujú, že liek zostáva účinný pri inhibícii kľúčového enzýmu proteázy vo variante koronavírusu Omicron. Na potvrdenie jeho skutočnej účinnosti proti Omicronu však bude potrebné ďalšie testovanie.