Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Nemecku jazdila prvá autonómna električka na svete

V Nemecku jazdila prvá autonómna električka na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvá autonómna električka na svete vstúpila do prevádzky v Nemecku, hoci len ako súčasť prezentácie výskumného projektu spoločností Siemens Mobility a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH. Na trati v meste Potsdam predstavila električka svoje riadiace schopnosti s pomocou snímačov a algoritmov umelej inteligencie.

Električka s názvom Combino bola vyvinutá spoločnosťou Siemens a do výbavy dostala väčšinu rovnakých technológií, ktoré sa nachádzajú v autonómnych vozidlách. Patria sem napríklad palubné počítače či radarové a kamerové snímače pre vytváranie obrazu o doprave v okolitom prostredí. Algoritmy umelej inteligencie umožnia električke reagovať na signály na trati a autonómne reagovať na prípadné nebezpečenstvo počas svojej cesty a zastaviť.

Prvá autonómna električka na svete vstúpila do prevádzky minulý týždeň ako súčasť prezentácie výskumného projektu spoločností Siemens Mobility a ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH.

Autonómna električka Combino bola súčasťou výstavnej expozície na InnoTrans 2018 v neďalekom Berlíne a bola nasadená aj do testovacej prevádzky na 6 kilometrov dlhú trať. Električka vyrazila z depa dopravnej spoločnosti ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH a prepravila sa cez mesto Postdam. Počas jazdy bola konfrontovaná s reálnou dopravnou premávkou. Na mieste bol samozrejme aj ľudský operátor, ktorý bol pripravený zasiahnuť a prevziať riadenie električky.

Algoritmy umelej inteligencie umožnia električke reagovať na signály na trati a autonómne reagovať na prípadné nebezpečenstvo počas svojej cesty a zastaviť.

Počas testu boli simulované núdzové situácie, kedy zamestnanec spoločnosti Siemens pustil kočík do dráhy vozidla. To úspešne aktivovalo snímače a brzdy, aby bezpečne zastavilo. Ako náhle bol kočík odstránený, autonómne pohonné systémy boli opäť naštartované a pokračovalo sa v jazde.

Po počiatočných skúškach, ktoré sa uskutočnili bez problémov, budú spoločnosti Siemens a ViP spolupracovať s počítačovými vedcami z univerzity v Karlsruhe, aby ďalej rozvíjali autonómne systémy a skúmali potenciál širšieho zavedenia vrátane komerčného využitia automatizovaného systému električiek v meste Potsdam.

Autonómna električka Siemens Combino naznačuje budúcnosť mestskej hromadnej dopravy s riadením počítačovými systémami namiesto ľudských vodičov.