Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci pokryli robotický prst kožou zo živých ľudských buniek

Vedci pokryli robotický prst kožou zo živých ľudských buniek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednom čase veľa počúvame o syntetickej koži určenej pre robotické ruky, ktorá by týmto zariadeniam dodala viac ľudských vlastností. No vedci v Japonsku zašli ešte o krok ďalej, keď robotický prst pokryli samoregeneračnou kožou vyrobenou zo živých ľudských buniek.

Tím z Tokijskej univerzity začal tým, že zostrojil kĺbový robotický prst poháňaný motorom, ktorý sa dokáže ohýbať a narovnávať ako jeho ľudský náprotivok. Tento prst bol potom ponorený do valca naplneného roztokom zloženým z kolagénu a ľudských dermálnych fibroblastových buniek. To sú hlavné zložky spojivového tkaniva našej kože.

Tento roztok sa vďaka svojim prirodzeným vlastnostiam zmršťoval a prispôsoboval kontúram prsta, čím sa vytvoril bezšvový hydrogélový povlak. Potom vedci pridali vrstvu ľudských epidermálnych keratinocytových buniek, ktoré tvoria 90 % našej epidermy - najvrchnejšej vrstvy kože. Tie vytvorili na vrchu gélu bariéru, ktorá zadržiava vlhkosť / odoláva vode, a dodali robotickému prstu prirodzenejšiu štruktúru.

Koža sa mohla ohýbať a naťahovať spolu s robotickým prstom.

Pri následnom testovaní robotického zariadenia sa zistilo, že koža je dostatočne pevná a pružná na to, aby sa ohýbala a naťahovala spolu s prstom bez toho, aby sa zlomila. Navyše, keď bola koža narezaná a následne prekrytá kolagénovým obväzom, tento obväz pokračoval v postupnom morfovaní do okolitej kože, čím sa rana zacelila.

Napriek tomu je umelá koža stále oveľa slabšia ako prirodzená ľudská koža a musí byť neustále zásobovaná živinami, aby prežila. Vedci plánujú tieto nedostatky odstrániť a pridať také prvky, ako sú nechty, potné žľazy, vlasové folikuly a dokonca aj zmyslové neuróny, ktoré by zabezpečili pocit dotyku.

Robotický prst s tromi kĺbmi sa hojí v prostredí bunkovej kultúry po tom, čo mu bola zámerne prerezaná koža vyrobená zo živých ľudských buniek.

Dúfajú, že koža by sa nakoniec mohla použiť na vytvorenie humanoidných robotov, ktoré by sa viac podobali ľuďom. Táto technológia by bola tiež ideálna na vykonávanie úloh, ktoré si vyžadujú jemný, ale odolný dotyk, a na vykonávanie výskumu kože bez toho, aby sa muselo pristúpiť k testovaniu na zvieratách.

Článok o projekte bol nedávno uverejnený v magazíne Matter.