Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Eva identifikuje a kopíruje výrazy tváre ľudí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keby ste sa na niekoho usmiali a on by sa neusmial späť, pravdepodobne by ste to považovali za nepríjemné. To sa zvyčajne stáva, keď sa človek usmeje na humanoidného robota. No nie v prípade nového robotického systému EVA, ktorý zrkadlí mimiku tváre používateľa.

Robot EVA bol vyvinutý tímom inžinierov z newyorskej Kolumbijskej univerzity. Ide v skutočnosti o humanoidnú robotickú hlavu, ktorá je navrhnutá tak, aby skúmala dynamiku interakcií medzi človekom a robotom. Pozostáva pritom z 3D tlačenej syntetickej lebky vo veľkosti dospelého človeka s čelnou stranou vyrobenou z mäkkej gumy.

Motory v lebke selektívne ťahajú a uvoľňujú káble, ktoré sú pripevnené k rôznym miestam na spodnej strane „tváre“, rovnako ako svaly pod kožou ľudskej tváre, a umožňujú tak prepínať medzi rôznymi výrazmi tváre. Čo sa týka obsahu, robot EVA môže vyjadrovať emócie ako je hnev, znechutenie, strach, radosť, smútok či prekvapenie, ako aj „množstvo emócií s jemnejšími detailmi“.

Robot EVA dokáže vyjadriť šesť základných ľudských emócií a navyše je schopný prejaviť jemnejšie prejavy tváre.

S cieľom rozvinúť schopnosti zrkadlenia mimiky tváre začali vedci snímaním robota EVA, ktorý náhodne pohyboval tvárou. Keď počítač, ktorý riadi robota, následne analyzoval hodiny záznamov, využil integrovanú neurónovú sieť na zistenie, ktoré kombinácie „pohybu svalov“ viedli k určitým výrazom tváre.

Keď pripojená kamera následne zobrazila tvár osoby interagujúcej s robotom, bola použitá druhá neurónová sieť na identifikáciu súčasného výrazu tohto jedinca a jeho vizuálnu zhodu s tým, čo je robot schopný urobiť. Robot potom pokračoval v prijímaní tohto výrazu príslušným pohybom svojich umelých tvárových svalov.

Vedci síce pripúšťajú, že jednoduchá mimika ľudských prejavov môže mať obmedzené použitie, ale domnievajú sa, že by to mohlo pomôcť pokročiť v interakcii s asistenčnými technológiami. Ľudský mozog totiž dobre reaguje na roboty, ktoré majú akési rozpoznateľné fyzické znaky človeka.

Súčasťou procesu učenia sa robot EVA sníma kamerou a prechádza rôznymi polohami pohybov tváre.