Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené ušné implantáty z buniek pacienta podstúpia klinické skúšky

3D tlačené ušné implantáty z buniek pacienta podstúpia klinické skúšky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pacientom, ktorí sa narodili s genetickými chybami, ktoré spôsobujú, že majú deformované alebo chýbajúce uši, možno čoskoro svitne nová nádej. V rámci novej klinickej štúdie na ľuďoch sa bude testovať implantát známy ako AuriNovo, ktorý využíva 3D-biotlačené ucho kultivované z vlastných buniek pacienta.

Takzvaná mikrotia je vrodená chyba ušnice, ktorá postihuje vonkajšiu časť ucha dieťaťa. Môže ísť o drobnú deformáciu, ktorá môže byť sotva viditeľná, až po závažnejšie formy, pri ktorých je ucho len malým kusom chrupavky alebo dokonca úplne chýba. Môže postihovať jedno alebo obe uši a v najhorších prípadoch môže narušiť sluch pacienta.

Súčasné možnosti liečby často zahŕňajú plastové implantáty alebo rekonštrukciu ucha z vlastnej chrupavky odobratej z rebier pacienta, čo je však veľmi invazívny zákrok. Spoločnosť 3DBio Therapeutics preto vyvinula novú techniku na 3D tlač uší z buniek odobratých z deformovaného ucha pacienta.

Najprv sa z biopsie postihnutého ucha pacienta odoberú bunky tvoriace chrupavku, nazývané ako chondrocyty. Tie sa expandujú a kultivujú v laboratórnom kultivačnom systéme a potom sa zmiešajú s biologickým atramentom na báze kolagénu. Tento atrament sa potom vytlačí 3D tlačou do implantátu, ktorý odráža veľkosť a tvar nepostihnutého ucha. Konečným výsledkom je implantát nazývaný ako AuriNovo, prirodzenejšie rekonštruované ucho, ktoré časom dozrieva a vyvíja sa, pričom si zachováva pružnosť, elasticitu a vzhľad skutočného ucha.

3D biotlačené ucho kultivované z vlastných chrupavkových buniek pacienta.

V súčasnosti podstúpil zákrok prvý pacient v rámci fázy 1/2a klinickej štúdie bezpečnosti a účinnosti implantátu AuriNovo. Klinická štúdia, ktorú uskutočnila spoločnosť 3DBio a inštitút Microtia-Congenital Ear Deformity Institute, bude sledovať 11 pacientov s mikrotiou počas piatich rokov po zákroku.

Na možnosti 3D tlače uší pomocou chrupavkových buniek sa pracuje už mnoho rokov, pričom sa prešlo od bunkových kultúr k implantátom na myšiach a nakoniec k testom na ľuďoch. Spoločnosť dúfa, že nová klinická štúdia poskytne pacientom s mikrotiou nielen nové možnosti liečby, ale otvorí možnosti kultivovania náhrad iných chrupavkových častí tela, ako sú nosy alebo kolená.