Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný vankúš na sledovanie spánku sa sám poháňa pohybmi hlavy

Inteligentný vankúš na sledovanie spánku sa sám poháňa pohybmi hlavy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podrobné nočné monitorovanie v lekárskom laboratóriu môže poskytnúť jasný obraz o kvalite spánku, a hoci sú nositeľné zariadenia na sledovanie spánku na zápästí životaschopnejším riešením pre bežných ľudí, nemajú takú úroveň presnosti. Čínski vedci preto vyvinuli inteligentný vankúš, ktorý monitoruje kvalitu spánku prostredníctvom pohybov hlavy, ktoré zároveň fungujú ako zdroj energie pre tento systém.

Inteligentný vankúš s vlastným napájaním vychádza z predchádzajúcej práce vedcov na systémoch monitorovania spánku, ktoré sledujú pohyby a zbierajú energiu počas noci prostredníctvom takzvaných triboelektrických nanogenerátorov (TENG). Tieto systémy, ktoré premieňajú treciu a mechanickú energiu na elektrickú, sú na špičke výskumu nositeľných zariadení vďaka svojej schopnosti využívať energiu pohybujúceho sa tela.

V oblasti monitorovania spánku si tieto generátory našli cestu do očných masiek a posteľných plachiet. Tvorcovia nového inteligentného vankúša však hľadali menej obmedzujúce riešenie, ktoré by neohrozilo pohodlie používateľa. Vankúš obsahuje súpravy pružných, poréznych polymérových triboelektrických vrstiev, ktoré pri pohybe hlavy generujú elektrický prúd. Tie boli umiestnené na vrchole bežného vankúša a generujú napätie v závislosti od veľkosti vyvíjaného tlaku.

Novo vyvinutý inteligentný vankúš využíva triboelektrický efekt na premenu pohybov hlavy na elektrinu.

Testovanie ukázalo, že vankúš dokáže sledovať rozloženie tlaku falošnej ľudskej hlavy pri zmene jej polohy, a ukázalo sa, že je dostatočne citlivý na sledovanie pohybu prsta pri písaní písmen. Hoci je tento vankúš určený na sledovanie kvality spánku, vedci si predstavujú, že by mohol nájsť aj iné využitie, vrátane monitorovania pacientov s ochorením krku alebo by mohol fungovať ako systém včasného varovania pre ľudí náchylných na pád z postele.

Výskum bol nedávno uverejnený v časopise ACS Applied Materials & Interfaces.

Vedci vyvinuli inteligentný vankúš na sledovanie spánku, ktorý sa napája prostredníctvom pohybov hlavy.