Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Molekula proti starnutiu úspešne obnovuje viaceré markery mladosti

Molekula proti starnutiu úspešne obnovuje viaceré markery mladosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V predklinických testoch malá molekula účinne obnovila neuróny, znížila zápal a zlepšila pamäť, rýchlosť, koordináciu, silu úchopu a ďalšie životné funkcie. Zistenie by mohlo mať hlboký vplyv na starnutie a choroby, ktoré ho sprevádzajú.

Vedci z Centra pre výskum rakoviny doktora Andersona z Texasskej University sa pri výskume zamerali na takzvanú telomerázovú reverznú transkriptázu (TERT), čo je enzým, o ktorom je známe, že pomáha syntetizovať a predlžovať teloméry. Teloméry sú ochranné čiapky na koncoch chromozómov, ktoré pomáhajú bunkám sa deliť. Hladiny TERT sa pritom s pribúdajúcim vekom znižujú.

Bez dostatočných hladín TERT, keď sa naše teloméry zmenšia alebo sa vážne upravia, to môže viesť k procesu, ktorý neustále poškodzuje našu DNA. To spôsobuje, že bunky uvoľňujú zápalové zlúčeniny, ktoré môžu následne viesť k starnutiu, poškodeniu tkaniva a rakovine.

Výskumníci teda skúmali viac ako 650 000 zlúčenín, aby našli molekulu, ktorá by mohla reaktivovať TERT u myší, ktoré boli z ľudského hľadiska ekvivalentné veku 75 rokov. Našli jednu a po šiestich mesiacoch podávania tejto zlúčeniny aktivujúcej TERT (TERT-Activating Compound - TAC) hlodavcom boli svedkami tvorby nových neurónov v pamäťových centrách ich mozgu známych ako hipokampus, čo pomohlo myšiam zlepšiť ich výkon pri kognitívnych testoch. To zodpovedalo nárastu génov zapojených do pamäte a učenia.

Okrem toho vedci zistili, že TAC zvrátila sarkopéniu u myší, čo je ďalšie slovo pre prirodzené oslabenie svalovej hmoty, sily a koordinácie, keď starneme. Toto bolo merané silnejšou silou úchopu, rýchlosťou, koordináciou a neuromuskulárnou funkciou u myší.

Nakoniec podávanie TAC tiež znížilo proces nazývaný ako zápalový proces, čiže vytváranie zápalových markerov zodpovedných za viaceré ochorenia, keď starneme. Súviselo to so schopnosťou TAC potlačiť gén p16, kľúčový faktor starnutia buniek.

Ako starneme, ochranné čiapočky na konci našich chromozómov nazývané ako teloméry sa skracujú a skracujú.

„Epigenetická represia TERT hrá hlavnú úlohu v bunkovom úbytku pozorovanom na začiatku starnutia reguláciou génov zapojených do učenia, pamäte, svalovej výkonnosti a zápalu,“ povedal Ronald DePinho, autor štúdie. „Farmakologickým obnovením mladistvých hladín TERT sme preprogramovali expresiu týchto génov, čo viedlo k zlepšeniu kognície a svalovej výkonnosti a zároveň k odstráneniu charakteristických znakov spojených s mnohými chorobami súvisiacimi s vekom.“

Autori štúdie tvrdia, že je potrebný ďalší výskum, ale ak cesta, ktorú odhalili pomocou TAC, bude naďalej viesť k pozitívnym výsledkom, zistenia by mohli mať významný vplyv na riešenie pustošení, ktoré súvisia s dôsledkom starnutia nášho tela.

„Tieto predklinické výsledky sú povzbudivé, pretože zlúčenina aktivujúca TERT je ľahko absorbovaná všetkými tkanivami vrátane centrálneho nervového systému,“ dodal DePinho. „Na správne posúdenie jej bezpečnosti a aktivity v dlhodobých liečebných stratégiách sú potrebné ďalšie štúdie. Naše hlbšie pochopenie molekulárnych mechanizmov, ktoré riadia proces starnutia, však odhalilo životaschopné ciele v oblasti liekov, čo nám umožňuje preskúmať príležitosti na zachytenie príčin rôznych závažných chronických chorôb súvisiacich s vekom.“

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Cell.