Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kamery v autách by mohli zaznamenať opitosť na tvárach vodičov

Kamery v autách by mohli zaznamenať opitosť na tvárach vodičov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Opitých vodičov je lepšie spozorovať hneď, ako nastúpia do auta, nie keď už nejaký čas nebezpečne jazdia po cestách. S ohľadom na túto skutočnosť bol vytvorený nový systém sledovania tváre vodiča, ktorý využíva bežnú videokameru vo vozidle.

Hoci už existuje množstvo experimentálnych nastavení integrovaných do auta na detekciu intoxikácie u vodičov, mnohé z nich využívajú špecializované vybavenie, ako sú mini dychové analyzátory alebo dokonca sedadlá snímajúce tlak. Iní pracujú tak, že posudzujú spôsob jazdy vodičov, čo týmto jednotlivcom potenciálne umožňuje riadiť opití, keďže údaje sa stále zhromažďujú.

V reakcii na takéto obmedzenia sa vedci z austrálskej Univerzity Edith Cowanovej rozhodli vyvinúť systém, ktorý by mohol poskytnúť včasnú intervenciu prostredníctvom konvenčného, lacného hardvéru. Výskumníci začali tým, že 60 dobrovoľníkov použilo simulátor jazdy, zatiaľ čo konvenčná RGB videokamera zaznamenávala zábery ich tváre. Každá osoba jazdila v troch po sebe nasledujúcich stupňoch intoxikácie: triezvom, nízkom a ťažkom stupni.

Algoritmus založený na strojovom učení sa potom použil na preskúmanie záznamu, pričom sa hľadali výpovedné vizuálne charakteristiky, ktoré vykazovali všetky (alebo aspoň väčšina z nich) testované subjekty na každej z troch úrovní. Zistilo sa, že určité pohyby tváre spolu so smerom pohľadu a polohou hlavy boli relatívne konzistentné ukazovatele.

Keď bol algoritmus následne testovaný na viacerých videách s tvárou pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu, ukázalo sa, že je na 75 % presný pri určovaní, do ktorej z troch úrovní každý človek spadá. Tento údaj by sa mal s ďalším vývojom technológie zlepšovať, čo by okrem iného mohlo zahŕňať trénovanie na väčšom súbore údajov.

Systém by mohol byť navyše integrovaný do aplikácie pre smartfóny, čo by používateľom umožnilo otestovať seba alebo ľudí, ktorí s nimi cestujú. A tým sa možnosti nekončia.

„Tento výskum potvrdzuje, že je možné zistiť úrovne intoxikácie len pomocou jednoduchej kamery,“ hovorí Dr. Syed Zulqarnain Gilani, vedúci vedec. „Ďalším krokom v našom výskume je definovanie rozlíšenia obrazu potrebného na použitie tohto algoritmu. Ak sa ukáže, že videá s nízkym rozlíšením sú dostatočné, túto technológiu môžu použiť monitorovacie kamery inštalované na cestách a orgány činné v trestnom konaní to môžu použiť na zabránenie šoférovania pod vplyvom alkoholu.“

Príspevok o výskume bol nedávno prezentovaný na konferencii IEEE/CVF Winter Conference on Applications of Computer Vision.