Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fotoaparát Panono 360 vytvorí 360 stupňovú snímku v neuveriteľnom rozlíšení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na výstave CE China mala naša redakcia možnosť si vyskúšať prelomový 360 stupňový fotoaparát, ako aj zaujímavú technológiu XROUND, ktorá sa snaží predefinovať hudobný zážitok zo stereo reproduktorov. O týchto inovatívnych zariadeniach vám viac prezradia už samotní vývojári.

Pomerne značný úspech zažíva postupne virtuálna realita a vďaka nej aj 360 stupňové videá. Ešte pred tým všetkým si však o niečo viac pamätá 360 stupňová fotografia. Na našich cestách v ďalekej Číne sa nám osobne do rúk zariadenie, ktoré sa tejto téme venuje. Výnimočné je však v tom, že namiesto jednej či dvoch šošoviek ich má až 36, čo je spolu rozlíšenie až 108 megapixelov.

Priamo z Nemecka sa prišiel do Číny predstaviť panoramatický fotoaparát Panono 360, ktorý už na prvý pohľad zaujme svojim guľovým tvarom. No najnápadnejšie na ňom sú práve jeho šošovky so snímačmi. Tých výrobca zabudoval do tela fotoaparátu rovno 36.

„Majú pevnú ohniskovú vzdialenosť, každá z nich má rozlíšenie 3 megapixely, dokopy teda 108 megapixelov. Pre panoramatické fotky sa využíva aj technológia HDR,“ hovorí pán Jonas Pfeil, CEO, Panono.

Vďaka tomu, že sa Panomo 360 sústredí len na vytváranie fotografií, sa dá veľmi dobre optimalizovať každá jedna vytvorená snímka.

„Dáta sa uložia do pamäte RAM, kde sa spracujú a až potom odošlú na flash kartu. To pri videu nie je možné.“

Snímka sa však netvorí priamo v zariadení. Získané údaje sa totiž posielajú na vzdialené cloudové úložisko výrobcu, ktoré je vybavené výkonnými servermi. Tie nielenže dáta skladujú, ale majú na starosti automatické spojenie záberov do jednej tristošesťdesiat stupňovej fotografie.

„Snímky sa usporiadajú podľa obsahu, ktorý majú spoločný. Potom sa vyberú body pre spojenie, či už s ľavou alebo s pravou snímkou v poradí. A nakoniec sa nastaví farebnosť, aby sa skryli prechody. Z cloudu si viete stiahnuť hotový výsledok, ako aj pôvodné dáta,“ uzatvára pán Jonas Pfeil, CEO, Panono.

Guľový fotoaparát Panomo 360 si svoje uplatnenie môže nájsť najmä u profesionálov, či už je to v oblasti spravodajstva, stavebníctva, poisťovníctva, hotelierstva alebo v obchode s nehnuteľnosťami. No svojich fanúšikov si určite nájde i medzi bežnými používateľmi, ktorí si chcú svoje momenty v 360 stupňovej fotografii ukladať s poriadnym rozlíšením.

Taiwanská spoločnosť Embrace Audio Lab sa snaží predefinovať hudobný zážitok s technológiou XROUND. Tá slúži pre digitálne spracovanie zvukového signálu. Už teraz ju využívajú firmy z herného a multimediálneho priemyslu, no po novom sa taiwanskí vývojári rozhodli technológiu sprostredkovať aj bežným spotrebiteľom, a to vo forme malého zariadenia s názvom XPUMP.

„Technológia XROUND transformuje bežné stereo reproduktory na reproduktory schopné napodobniť zvuk domáceho kina. Vylepší zvuk aj pri bežných slúchadlách. Môžete pritom streamovať zvuk aj z YouTube, Netflixu, Spotify, či z Apple Music. Akýkoľvek stereo zvuk sa prepočíta pri počúvaní na viackanálový typ,“ vysvetľuje pán Peng Lee, CEO, Embrace Lab.

Za všetkým pritom stojí patentovaný algoritmus, ktorý mení spôsob vnímania stereo zvuku vychádzajúceho z reproduktorov.

„Naša technológia optimalizuje pole počúvania tak, aby pravé ucho počulo len pravý reproduktor a ľavé ucho len ľavý reproduktor. Vyžaduje si to špeciálne spracovanie audio obsahu, kedy má zvuková vlna svoje vyhradené miesto v zóne počúvania,“ uzatvára pán Peng Lee, CEO, Embrace Lab.

Drobné zariadenie XPUMP zintenzívni zvuk pri všetkých druhoch reproduktorov a slúchadiel, takže používateľ si aj na starších a lacnejších modeloch dokáže vychutnať skrytú silu zvuku nielen pri počúvaní hudby, ale aj pri hraní počítačových hier, či pozeraní videí. V tomto prípade teda nová technológia pomáha tým starším, čo poteší najmä používateľa, ktorý sa do nových reproduktorov investovať nechystá.