Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chcete mať lietajúci dron aj vy? Ako si ho vybrať?

Chcete mať lietajúci dron aj vy? Ako si ho vybrať?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte pár rokov dozadu bola myšlienka na malý vrtuľník, ktorý môže ovládať prakticky ktokoľvek, navyše so schopnosť fotografovať či natáčať atraktívne zábery, len sci-fi. Dnes je to však realita, akú môžete vyskúšať aj vy. Lietajúce drony sú vychytávkou aktuálnej doby a zaujímavou technickou hračkou, s ktorou sa veľmi radi a vášnivo pohrajú aj dospelí. Ako si vybrať dron tak, aby dokázal naplniť vaše očakávania?

Predaj dronov je v súčasnosti veľmi rozšírený, a preto ich dostať už naozaj kdekoľvek. Vždy si však dávajte pozor na to, aby ste si kúpili naozaj kvalitný výrobok, ktorý nezlyhá už pri prvom použití a je naozaj bezpečný. Práve to je prvou zásadou pri ich kúpe – vyberať spoľahlivého predajcu, ktorý sa problematike vyzná a predáva len originálne modely.

Lietajúce drony môžeme rozdeliť na tri základné kategórie. Pre bežných užívateľov sú ideálne drony ready to fly (RDF), ktorými si zaobstaráte spoločne s dronom aj všetky prvky na jeho ovládanie. Ak už nejaký dron alebo ovládanie na túto vychytávku vlastníte, alternatívou pre vás môžu byť drony bind and fly (BNF). Tie sú predávané len samostatne, pričom s nimi dokážete spárovať svoje vlastné prvky ovládania.

dron, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

 

Výrobcovia samozrejme myslia aj na technicky zdatných konštruktérov, ktorí majú individuálne nároky, a preto im ponúkajú možnosť kúpiť si dron v prevedení kit. Z jednotlivých súčiastok si tak vedia poskladať dron presne podľa seba.

Aj v prípade lietajúcich dronov platí, že čím viac si priplatíte, tým lepšie zariadenie dostanete. Drony sú zvyčajne okrem zábavy používané aj na seriózne účely, a to fotografovanie či natáčanie videí. So zvyšujúcou cenou sa preto zvyšuje aj kvalita kamery, úroveň stabilizácie obrazu počas letu či prítomnosť mnohých funkcií.

dron, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Medzi tie najpopulárnejšie patrí napríklad funkcia Follow me, kedy dron automaticky nasleduje človeka s ovládaním alebo mód, vďaka ktorému si dron zapamätá miesto svojho vzletu a automaticky sa naň vráti. Cena ovplyvňuje tiež letové charakteristiky, a to maximálnu rýchlosť či dobu, počas ktorej je dron schopný letieť na jedno nabitie. Aj preto si uvedomte, že lietajúce drony v hodnote niekoľkých desiatok eur sú určené skôr len na hranie.