Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roborace odhaľuje, čo sa skrýva v autonómnom pretekárskom automobile

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste si doteraz mysleli, že preteky automobilov sú o ich vodičoch, možno budete šokovaní, pretože čoskoro na dráhu vyrazia autonómne pretekárske vozidlá. Spoločnosť Roborace plánuje spustiť po boku pretekov Formula E v sezóne 2016 / 2017 aj preteky futuristicky vyzerajúcich vozidiel, ktoré navrhol Daniel Simon. Doteraz boli podrobnosti o vlastnostiach týchto automobilov neznáme, no vďaka novej snímke máme konečne trochu viac informácií, aké technológie sú za tým všetkým skryté.

Bez vodiča za volantom sú autonómne vozidlá Roborace závislé na údajoch z obrovskej škály senzorov a kamier. V prednom nárazníku, v predných bokoch a v zadnom nárazníku sú namontované laserové senzory LIDAR a nechýbajú ani radarové jednotky umiestnené vpredu a rovnako aj vzadu automobilu. Kamery namontované v prednom nárazníku a na centrálnej „veži“ sú tiež dôležitým zdrojom pre centrálny ovládací systém vozidla.

Roborace je prvým autonómnym pretekárskym vozidlom, ktoré vyrazí na preteky počas sezóny Formula E 2016 / 2017

Mozgom všetkého je výpočtový systém Nvidia Drive PX 2, ktorý je poverený spracovaním surových údajov zo senzorov doslova rýchlosťou blesku. Systém je chladený vyhradenými lopatkami v prednej strane vozidla a je namontovaný v strednej časti trupu tak, aby bol čo najďalej od prípadného poškodenia v dôsledku havárie.

Autonómne pretekárske vozidlo Roborace využíva celý rad senzorov a kamier pre orientáciu na dráhe

Batéria je druhá oblasť, ktorej je venovaná osobitná pozornosť. Chladenie je vyriešenie vývodmi zastrčenými za zadnými podbehmi. Jediným prvkom, ktorý nie je ergonomicky zabudovaný v tele automobilu je „veža“ na jeho vrchole, ktorá má v sebe zabudovanú 360 stupňovú kameru a svetlá pre indikáciu stavu, ktoré sú ľahko vidieť.

Laserová technológia LIDAR spolu s radarmi monitoruje prostredie okolo autonómneho pretekárskeho vozidla Roborace

Prvýkrát budú súťažiaci na Roborace pretekať v rovnakých automobiloch. Malo by byť zostavených 10 tímov, z ktorých každý bude mať dve vozidlá. Hodinové podporné preteky Roborace budú súčasťou celosvetových majstrovstiev Formula E.

Autonómne pretekárske vozidlo Roborace je poháňané systémom Nvidia Drive PX 2