Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron maľujúci pixelované umelecké obrazy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Populárne drony môžu slúžiť ako donášková služba, využívajú sa pre monitorovanie prírody či poľnohospodárstva a najnovšie sa snažia uplatniť v umení. Výskumník z McGillovej univerzity pre počítačovú vedu v Montreale vytvoril systém, ktorý umožní dronu maľovať portréty v areáli na stenách chodieb. Vedec dúfa, že väčšie bezpilotné lietadlá by sa mohli v budúcnosti použiť na vytváranie nástenných malieb vo výškach na stenách budov alebo v iných ťažko prístupných miestach.

Prefesor Paul Kryhy sa posledné dva roky venoval vytváraniu portrétov ľudí, ako Alan Turing, Grace Kelly a Che Guevara, a to za použita miniatúrnych dronov, ktoré boli vyzbrojené hrotmi so špongie, nasiaknutými atramentom. Dron používa techniku známu ako bodkovanie, kedy sa kompletný obraz skladá z radu jednotlivých bodov.

Profesor Paul Kryhy sa zaoberá maľbou portrétov pomcou miniatúrnych dronov vybavených špongiou namočenou v atramente

Počítač pre diaľkové ovládanie systému využíva kameru pre sledovanie pohybu dronu spolu s algoritmom pre plánovanie dráhy letu. Systém dokáže vykonávať opravy dráhy letu, ktoré môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, ako je prievan na chodbách, ktorý posiela dron mierne mimo plánovaný kurz.

Dron pre maľbu potrétov využíva počítačový systém, ktorý koordinuje jeho pohyby prostredníctvom kamery a algoritmu

Čo sa týka zložitosti, doteraz hotové portréty sa pohybujú od 400 do viac ako 2 000 bodov. Samozrejme počas nanášania bodov musí dron pravidelne zastaviť, aby sa nabila či vymenila jeho batéria, a aby si znovu namočil hubku do atramentu. Kryhy hľadá riešenie, ako priviesť napájanie z elektrickej siete do dronu, aby sa už nemusel starať o stav batérie, takže by dron mohol už len namáčať hubku v pravidelných intervaloch. To by podstatne zrýchlilo proces celej tvorby nástenných obrazov.

Dron maľujúci potréty technikou bodkovania by v budúcnosti mohol maľovať obrazy na steny výškových budov či na iné tažko dostupné miesta