Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drobučký dron Vidius ponúka VR zážitok priamo zo svojho kokpitu

Drobučký dron Vidius ponúka VR zážitok priamo zo svojho kokpitu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Aerix Drones vyvinula miniatúrny dron Vidius VR Drone, ktorý je navrhnutý tak, aby dokázal používateľom poskytnúť živý prenos z pohľadu kamery prostredníctvom špeciálneho headsetu pre virtuálnu reality. Ide zrejme o najmenší dostupný dron, ktorý ponúka takúto funkciu.

Dron Vidius VR má rovnaké rozmery 4,3 x 4,3 x 2,5 centimetrov ako jeho predchodca Vidius, no v tak malom tele dokáže ukryť ďaleko schopnejší kamerový systém. Nová kamera vraj dokáže ponúknuť vyššie rozlíšenie, jasnejšie farby a celkovo plynulejší obraz. Širokouhlý objektív zabezpečí väčší rozsah viditeľnosti pri lietaní s dronom za použitia sprievodnej mobilnej aplikácie pre systémy iOS a Android.

Dron Vidius VR od spoločnosti Aerix Drones má miniatúrne rozmery, no dokáže poskytnúť VR zážitok vďaka pribalenému headsetu

Mobilné zariadenia sa spárujú s dronom prostredníctvom Wifi pripojenie s dosahom až do 30tich metrov. Nie je potrebná žiadna lokálna sieť alebo internet. Cez toto pripojenie umožňuje dron streamovanie videa v reálnom čase v rozlíšení 480p. Piloti hľadajúci reálny pohľad z kokpitu drona môžu použiť aplikáciu v „Google móde“, ktorá presunie video do pribalených okuliarov Aerix VR. V tomto prípade slúži pre ovládanie dronu 2,4 GHz diaľkový ovládač.

Dron Vidius VR naživo prenáša video z pohľadu kamery priamo do headsetu používateľa

Ovládanie takto kompaktného dronu môže byť náročné, nakoľko neobsahuje toľko sofistikovaného hardvéru, ktorý sa často vyskytuje u väčších a drahších modelov dronov. Spoločnosť Aerix vybavila preto svoj Vidius VR modulom pre nadmorskú výšku, čo je zariadenie na báze barometra, ktoré pomáha dronu nastaviť a udržiavať stálu výšku. Používatelia sa vďaka tomu môžu plne sústrediť na lietanie vpred a nemusia sa príliš starať, či sa ich dron prepadol príliš nízko alebo vyletel príliš vysoko.

Pri lietaní s dronmi dochádza pomerne často k rôznym nárazom. Dron Vidius VR má preto svoje vrtule chránené vymeniteľnými ochrannými manžetami, ktoré tlmia nárazy a znižujú potrebu výmeny vrtuľových listov. Používatelia si tiež môžu aktivovať núdzové zastavenie rotácie vrtúľ pre prípad, že je zrážka s objektom nevyhnutná.

Dron Vidius VR dokáže na jedno nabitie letieť 5 až 7 minút

Batéria sa nabíja počas 20tich minút prostredníctvom priloženého USB kábla, pričom dron môže pri plnom nabití batérie lietať 5 až 7 minút. Dron je vybavený 6 osovou gyroskopickou stabilizáciou, predprogramovateľnými rýchlosťami a LED svetlami.

Miniatúrny dron Aerix Vidius VR je k dispozícii formou predobjednávky na stránke výrobcu za cenu 75 dolárov, čo je o 20 dolárov menej, ako je plánovaná maloobchodná cena. Každý dron je dodávaný s diaľkovým ovládačom, VR headsetom, nabíjacím USB káblom, jednou sadou náhradných vrtúľ, mini skrutkovačom a mini nástrojom pre vyberanie vrtúľ.

Dron Vidius VR má vrtule chránené vymeniteľnými manžetami