Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly dron s funkciou sledovania používa pre nakrúcanie umelú inteligenciu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viacerí výrobcovia sa usilovne snažia vyrobiť čo najrýchlejšie drony, ktoré dokážu automaticky sledovať svojho používateľa. Najnovším výtvorom je dron s názvom Staaker, ktorý si so sebou prináša zopár trikov, ktoré by ho mohli odlíšiť od ostatných dronov v tejto kategórii.

Podobne ako väčšina iných dronov je aj Staaker ovládaný rádiovým diaľkovým ovládačom, no ten vďaka GPS môže byť pripútaný na zápästí používateľa, alebo kdekoľvek inde je to vhodné. Kontrola nad dronom sa javí byť minimálna. Zatiaľ čo môžete lietať s dronom prostredníctvom tlačidiel na ovládači, je navrhnutý najmä pre prevádzku v jednom z niekoľkých režimov automatického sledovania používateľa.

Dron Staaker dosahuje impozantnú rýchlosť 80 km / h a je vybavený viacerými režimami pre sledovanie používateľa

Medzi režimy patrí jednoduché sledovanie, funkcia lietania v kruhu, udržiavanie pozície na mieste, či režim kompasu, ktorý vás sleduje z jednej konkrétnej strany. Akčné video zábery sa dajú nakrúcať napríklad pomocou kamery GoPro (nie je súčasťou balenia), ktorá je namontovaná na stabilizačnom 3 osovom závese.

Čím sa chce dron Staaker odlíšiť od ostatných, je jeho „umelá inteligencia“. Podľa výrobcu je dron schopný opticky sledovať používateľa a dozvedieť sa, aké druhy pohybov vykonáva, aby mohol predvídať jeho ďalšie kroky. To má za výsledok, že kamera je nasmerovaná vždy tam, kde je treba.

Dron Staaker má rozkladacie vrtule, vďaka čomu sa pohodlne zmestí do batohu

Dron Staaker má zabudovanú batériu, ktorá umožní až 30 minút letu pri maximálnej rýchlosti približne 80 km / h. Vďaka tomu s ľahkosťou poráža aj DJI Phantom 4 v športovom režime. Hmotnosť dronu je udávaná na 1,6 kilogramu a jeho prenosný dizajn s rozkladacími vrtuľami umožňuje jednoduché uloženie dronu do batohu. Naopak nevýhodou sa môže javiť absencia schopnosti vyhýbania sa prekážkam. To limituje použitie dronu skôr do otvorených oblastí.

Nový dron Staaker nie je rozhodne lacnou záležitosťou. Na predobjednávku stojí 1199 dolárov a pri jeho oficiálnom vydaní sa cena vyšplhá až na 1799 dolárov. Či to stojí za ponúkanú rýchlosť, inteligentné režimy sledovania a prenosnosť, je už na uvážení kupujúceho.

Dron Staaker má diaľkové ovládanie s GPS, ktoré sa dá pripevniť na ruku používateľa