Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Olympus sa pochválil extrémne rýchlym fotoaparátom a štýlovým kúskom pre dámy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výstava Photokina v Kolíne nad Rýnom pritiahla aj známeho výrobcu fotoaparátov, spoločnosť Olympus. Tá si so sebou priniesla dva zaujímavé modely. Jeden cieli na nežnejšie ženské publikum, no a ten druhý, hoci nie je veľký, má v sebe poriadnu rýchlosť, ako aj množstvo vychytávok. Nakoniec na jeho vývoji spoločnosť vraj pracovala až štyri roky. Myslíme si však, že to rozhodne stálo za to.

Nová vlajková loď v podobe fotoaparátu OM-D E-M1 Mark II určite zaujme redakčných a športových fotografov, najmä vďaka poriadnej rýchlosti pri sekvenčnom snímaní, ktorá prekonáva bežné profesionálne fotoaparáty.

„Toto je fotoaparát, ktorý dokáže fotiť sekvenčne až 60 snímok za sekundu, ale pozor, nebavíme sa o JPEG, bavíme sa o 60tich snímkach za sekundu vo formáte RAW. Samozrejme tá rýchlosť nespočíva len v sekvenčnom snímaní. Logicky sa zrýchlil ako single autofocus, čiže klasické ostrenie jedným stlačením spúšte, výrazne sa zrýchlil kontinuálny autofocus,“ fotoaparát predstavuje pán Tomáš Viktora, produktový manažér Olympus.

Vývojári z Olympusu dosiahli takýto nárast rýchlosti aj vďaka osadeniu nového obrazového procesora TruePic VIII, ktorý sa skladá z až ôsmich samostatných jadier. Dáta však treba nielen rýchlo zosnímať, ale aj ukladať.

„Preto sú tu dve karty, dve pamäťové karty, čiže dva sloty na SDčka. A jedna z nich je UHS 2, čiže to sú tie vysokorýchlostné pamäťové karty, ktorých zápis je proste extrémne rýchly.“

Rýchlosť fotoaparátu a jeho pripravenosť na zachytenie rôznych scén s pohybujúcimi sa objektmi, pri ktorých by fotograf za normálnych podmienok takmer nestihol ani stlačiť spúšť, podčiarkuje aj nový režim snímania s názvom Pro Capture.

„Pro Capture znamená, že zoberiem fotoaparát, stlačím spúšť iba do polovice a v tom okamžiku ten fotoaparát neustále fotí 14 snímok do bufferu, do akejsi medzi pamäte. A iba v okamžiku úplného stlačenia tejto spúšte už je týchto 14 snímok nafotených, uložia sa okamžite na kartu a nasleduje ďalších 25 snímok.“

Samozrejme pri fotení je dôležité aj to, aby výsledné fotografie boli poriadne zaostrené. To si zobral na starosť nový 20,4 megapixlový Live MOS snímač vo veľkosti Micro Four Third so svojimi pomocníkmi.

Olympus predstavil novú vlajkovú loď - fotoaparát OM-D E-M1 Mark II

„Obrovská zmena u tohto snímača je, že sme zvýšili počet ostriacich bodov. Už ich nie je 81, ale je ich 121. Všetky sú kontrastné, všetky sú súčasne fázové. A všetky, čo sú fázové, alias všetkých 121 ostriacich bodov, ktoré pokrývajú celú plochu záberu, sú krížové.“

Aj na rozmazané fotografie vplyvom trasenia sa vývojári pozreli detailnejšie. Pri práci s fotoaparátom je preto snímač chránený proti otrasom inovatívnou mechanickou 5 osou stabilizáciou obrazu.

„Pláva v elektromagnetickom poli, to znamená, sú tam tri elektromagnety, ktoré vlastne pri zapnutí fotoaparátu ten snímač vycentrujú do stredovej polohy. A vlastne následne ten snímač je neustále udržiavaný v centrálnej polohe.“

Stabilizácia sa však dá ešte znásobiť ak sa k telu pripojí objektív výrobcu, ktorý má tiež stabilizáciu. Tieto dva systémy dokážu pritom spolupracovať a vytvoria silný, stabilizačný tandem.

Fotoaparát OM-D E-M1 Mark II upúta pozornosť aj nejedného profesionálneho filmára, pretože okrem klasického režimu nakrúcania v 4K rozlíšení UHD zvláda aj plné filmové rozlíšenie 4K pri rýchlosti 24roch snímok za sekundu a pri dátovom toku až 236 megabitov za sekundu. A ani pri videu ostrenie nezaostáva.

„Pochopiteľne tým, že sa zrýchlil všetok ten proces ostrenia, tak nie je problém vlastne s týmto fotoaparátom bez problémov krásne plynule preostrovať, kontinuálne, v priebehu videa.“

Olympus sa však zameral aj na nežnejšie pohlavie, a na výstave Photokina predstavil dámsky dizajnový fotoaparát PEN E-PL8 osadený 16 megapixlovým Micro Four Third snímačom Live MOS s mechanickou stabilizáciou obrazu.

„Je prevedený vo veľmi elegantnej bielej, následne v takej svetlo hnedej farbe. A potom farba, ktorej ja hovorím „unisex“ prevedenie, pretože je ako pre ženy tak pre pánov, a to je klasický čierno strieborná.“

Fotoaparát E-PL8 sa zmestí naozaj aj do dámskej kabelky a navyše je prispôsobený najmä pre vyhotovenie obľúbených selfie fotografií v poriadnej kvalite.

„To znamená, že ten displej sa dá vyklopiť vlastne smerom dole oproti tomu, kto sa fotí a v okamžiku, keď sa ten displej vyklopí, tak sa naviac na ňom aktivujú práve tie rôzne selfie režimy,“ dodáva pán Tomáš Viktora, produktový manažér Olympus.

Vďaka integrovanému Wifi modulu sa dá E-PL8čka plnohodnotne ovládať aj zo smartfónu či tabletu. Nové fotoaparáty z dielne Olympusu sú plné zaujímavých technológií a môžu si nájsť uplatnenie pri rôznorodých činnostiach. Rozhodne však najviac zaujme vlajková loď OM-D E-M1 Mark II. Stále však výrobca ešte neohlásil, kedy sa tento model dostane na trh a tak si na neho budeme musieť ešte nejakú chvíľu počkať.