Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obria vzducholoď Airlander 10 získa hybridný elektrický pohon

Obria vzducholoď Airlander 10 získa hybridný elektrický pohon
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hybrid Air Vehicles pred nedávnom oznámila plánovanú výrobnú verziu svojho prototypu vzducholode Airlander 10. V tom čase bolo spomenuté, že bude mať voliteľný elektrický pohonný systém a teraz boli zverejnené ďalšie podrobnosti o tomto systéme.

Airlander 10 je v súčasnosti najväčšia vzducholoď a v podstate teda aj lietadlo na svete. Má dĺžku 92 metrov a je poháňaná štyrmi preplňovanými dieselovými motormi s výkonom 322 konských síl (242 kW). Pre vzlet využíva aerodynamický zdvih ako konvenčné lietadlá s pevnými krídlami, pričom hélium ju udržuje vo vzduchu hneď, ako vystúpi do letovej výšky. Táto gigantická vzducholoď pritom dokáže uniesť úžitkové zaťaženie až do 10 000 kilogramov, môže zostať vo vzduchu po dobu piatich dní a nevyžaduje účelovú pristávaciu dráhu.

Vzducholoď Airlander 10

Spoločnosť Hybrid Air Vehicles teraz doplnila informácie o novom elektrickom pohonnom systéme, ktorý bude v skutočnosti hybridným. Na svojom mieste zostanú zadné dva dieselové turbomotory, no predné dva budú nahradené 500 kW elektromotormi. Prevádzkovatelia vzducholode môžu využiť práve tieto dva motory na ekologický let s čisto elektrickým pohonom alebo môžu využiť pohon všetkých motorov pre účely rýchlejšieho hybridného elektrického pohonu.

Vzducholoď Airlander 10

Čistý elektrický režim by mal poskytnúť cestovnú rýchlosť 50 uzlov (93 km / h) a maximálny dolet do vzdialenosti 350 kilometrov. Hybridný režim zvýši rýchlosť na 70 uzlov (130 km / h) a rovnako aj predĺži dolet vzducholode. Britský výrobca uviedol, že hybridná verzia vzducholode Airlander 10 by mala byť schopná prepraviť 90 cestujúcich z Liverpoolu do Newcastlu (vzdialenosť asi 200 km) približne za dve hodiny, no až s 90% nižšími emisiami ako v prípade konvenčného lietadla, a to pri väčšom komforte a nižšej hladine hluku.

Komerčný model vzducholode Airlander 10 v štandardnej aj hybridnej konfigurácii bude pripravený na dodanie objednávateľom do roku 2025.

Vzducholoď Airlander 10