Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Tokiu nastupuje do služby prvá plne elektrická sanitka

V Tokiu nastupuje do služby prvá plne elektrická sanitka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka partnerstvu so spoločnosťou Nissan mohol hasičský zbor v štvrti Ikebukuro v Tokiu rozšíriť svoju flotilu vozidiel o vôbec prvé japonské elektrické vozidlo ambulancie záchrannej zdravotnej služby. To vychádza z modelu úžitkového vozidla Nissan NV400, ktoré sa v súčasnosti predáva v Európe.

Tokijská metropolitná vláda nasadila nové elektrické sanitné vozidlo v iniciatívy „Tokio s nulovými emisiami“. Dokáže pojať maximálne sedem ľudí, vrátane posádky ambulancie záchrannej zdravotnej služby a je vybavené aj elektrickými nosidlami. Vozidlo poháňajú dva lítium-iónové batériové články s celkovou kapacitou 33 kWh, To je menej, ako kapacita batérie v elektromobile Nissan Leaf.

V Tokiu nasadia prvé elektrické vozidlo ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

K dispozícii je aj druhá batéria s kapacitou 8 kWh, ktorá môže poslúžiť pre napájanie elektrických zariadení a klimatizačného systému. Sanitka s elektrickým pohonom tak môže byť zdrojom mobilnej energie v prípade výpadku elektrickej siete alebo počas živelnej pohromy. Správa neuvádza žiadne informácie o dojazde na jedno nabitie. O elektrickej sanitke je známe ešte to, že má celkovú hmotnosť 3,5 tony a do výbavy dostala 55 kW motor s krútiacim momentom 220 Nm.

Vzhľad pritom navrhli špecialisti na karosérie vozidiel záchrannej služby zo spoločnosti Gruau a o finálne prevedenie sa postarali pracovníci zo spoločnosti Autoworks Kyoto. Tokijský hasičský zbor pritom nie je prvý, kto do svojej flotily pridal moderné úplne elektrické vozidlá. Napríklad v rakúskom meste Linz už nejakú dobu používajú elektrické požiarne vozidlo. Podľa všetkého je to však prvé elektrické vozidlo svojho druhu, ktoré bude nasadené v Japonsku.

V Tokiu nasadia prvé elektrické vozidlo ambulancie záchrannej zdravotnej služby.