Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Multifunkčné konvektomaty prinášajú revolúciu v reštauračnom sektore

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
31. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Chlapi vedia, o čom je reč. No mať okrem zasýteného žalúdka aj gurmánsky zážitok môžu byť dve muchy jednou ranou. Kuchárske zručnosti sú v tomto smere mimoriadne dôležité. No pokiaľ vám do toho hrajú druhé husle aj technológie, umenie dobrého jedla sa len znásobí. Príkladom je i vyspelý konvektomat, ktorý žiadneho gurmána nenechá kladným.

Ten, kto sa v jedle vyzná aj o trošku viac, čiže pozná jeho prípravu a nielen pokrm na tanieri, vie, že už roky majú kuchári k dispozícii unikátne zariadenie s názvom konvektomat. V jednoduchosti by sa dal prirovnať k teplovzdušnej rúre, ktorá však pre úpravy jedla používa aj paru a všetko to riadi citlivá elektronika. Ide teda akoby o súbor technológií, ktoré sa dostali do jediného zariadenia. V tomto smere už roky tvorí produkty aj španielsky FAGOR. Po 10-tich rokoch sa ale rozhodol pre zmenu, a tak sa na svetlo sveta dostáva nový modelový rad s názvom iKore. Prináša si hneď niekoľko vylepšení.

„Dobre viditeľný 10-palcový displej, potom je to trojité izolačné sklo, ktorého vnútorné sklo odráža tepelné lúče späť do komory, potom je to lamda sonda integrovaná vo varnej komore, ktorá dokáže regulovať vlhkosť vo varnej komore s presnosťou na 1 percento,“ hovorí Peter Latko, konateľ, OMES.

Vývoj novej rady konvektomatov trval Španielom zhruba 2 roky. Ešte viac sa tak podarilo spojiť potreby kuchárov s technológiami. Aj vďaka tomu sa nové zariadenia radia už do kuchynského priemyslu 4.0.

„Sme pripravení, vyvíjame softvér na pripojenie na cloudy a vzdialené ovládanie všetkých našich spotrebičov v kuchyni,“ hovorí Lukáš Seják, generálny manažér, FAGOR GASTRO CZ.

Pri návrhoch nového stroja, ktorý prichádza až v 76tich rôznych variáciách, nemohli chýbať ani kuchári. Nakoniec práve oni poznajú svoju prácu najlepšie a vedia posúdiť čo potrebujú, a čo im ktorá technológia prinesie. Takto sa do nového radu dostalo aj intuitívne ovládanie, dokonca aj dotykové, ktoré zvládnu ľudia na rôznych pozíciách v kuchyni a aj bez návodu.

„Ďalšou výhodou tohto konvektomatu je použitie 3 samostatných sond, kde 2 môžu byť kľudne použité pre spôsob varenia Sous-Vide,“ hovorí Vladimír Lokšík, korporátny šéfkuchár, OMES.

Kuchári majú v nových konvektomatoch až 200 prednastavených receptov a ukladať si môžu aj vlastné. Možno nie každý vie, že pri úprave pokrmov, pomocou pary, je veľmi dôležitá aj nadmorská výška, v akej sa konvektomat nachádza. Aj preto dostali stroje do vienka zaujímavú funkciu, ktorou je...

„Automatická kalibrácia podľa nadmorskej výšky, ktorá je dôležitá pri použití stroja, kde môže nám nadmorská výška spôsobiť aj rozdiel pri použití 2 stupne pary,“ dopĺňa Vladimír Lokšík, korporátny šéfkuchár, OMES.

Súčasná doba je pritom veľmi citlivá aj na sledovanie energetickej náročnosti. Ani v tomto smere nechcel preto FAGOR nechať nič na náhodu.

„Máme použité nové technologie LED pásky ako osvetlenia, nižšiu spotrebu energie. Opäť sa dá prispôsobiť spotreba energie podľa prevádzky,“ vysvetľuje Lukáš Seják, generálny manažér, FAGOR GASTRO CZ.

No a rozhodne k šetreniu energie pomáha aj ďalšia zaujímavá funkcia.

„Brzda na turbíne, kde pri otvorení dverí dochádza k automatickému zabrzdeniu turbíny, čím nám neuniká teplo ani para z komory,“ dodáva Vladimír Lokšík, korporátny šéfkuchár, OMES.

Tou nepríjemnejšou činnosťou, pri príprave jedla, je rozhodne upratanie a umytie zariadenia. Fagor sa však rozhodol, že tentoraz si v tomto smere zaslúžia kuchári aj niečo naviac.

„Veľmi dôležité je spomenúť umývacie procesy, kde máme možnosť umývania tabletami, leštenia samostatného práškom, ručného umývania s použitím detergentu, ale samozrejme, tento stroj má novinku, ktorá nám umožňuje umývanie aj samostatným naťahovaním detergentov, to znamená úplne bez žiadneho prispetia kuchára. Zapneme, automaticky ideme ďalej,“ uzatvára Vladimír Lokšík, korporátny šéfkuchár, OMES.

Dá sa povedať, že konvektomat rozhodne už dávno priniesol doslova revolúciu do kuchyne, a to aj tým, že v sebe spája hneď niekoľko zariadení. Jeho využitie tak ocenia reštaurácie, veľké hotely, ale i závodné a školské jedálne. No a v neposlednom rade si na výsledku ľudia oveľa viac pochutnajú.