Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot na zber papriky sa pohybuje na sieti nadzemných drôtov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa japonskej robotickej firmy Agrist je v tejto krajine nedostatok poľnohospodárskych pracovníkov, čo má za následok nižšie výnosy, než by bolo inak možné. Spoločnosť však ponúka čiastočné riešenie tohto problému v podobe robota na zber papriky. Tento robot, známy pod jednoduchým názvom L, získal pritom na veľtrhu CES cenu za inováciu.

Namiesto toho, aby sa robot pohyboval na kolieskach alebo chodil po nohách, pohybuje sa medzi riadkami s vysadenou paprikou na hrubých nadzemných lanách, čo vytvára niečo ako horizontálnu gondolu. Pri každodenných kontrolách úrody využíva viacero typov kamier, spolu s vlastným algoritmom počítačového videnia založeným na umelej inteligencii, aby medzi listami rozpoznal zrelé papriky.

Robot Agrist L vo svojom prirodzenom prostredí.

Keď sa takáto paprika identifikuje, robot L sa natiahne svojím jediným ramenom a pomocou špecializovaného nástroja na zber uchopí papriku, prekrojí jej stonku a potom ju vhodí do palubného úložného priestoru. Aby sa táto priehradka nepreplnila, robot sa pravidelne zastavuje nad samostatným košom a potom vysunie dno priehradky, aby nazbierané papriky spadli do koša, odkiaľ ich vyberú ľudskí pracovníci.

Robot L je údajne schopný pracovať nepretržite až 12 hodín denne, pokiaľ má k dispozícii denné svetlo na počítačové videnie. Robota poháňajú dve batérie, ktoré sa dajú rýchlo vymeniť za čerstvo nabité, keď sa začnú vybíjať.

Jedinečný nástroj na zberanie paprík robota L.

Podľa spoločnosti Agrist by používanie tejto technológie malo umožniť pestovateľom papriky zvýšiť úrodu približne až o 20 %. Spoločnosť v súčasnosti ponúka program, v rámci ktorého poľnohospodári zaplatia približne 1,5 milióna jenov (okolo 10 602 EUR) za inštaláciu jedného z robotov na ich farme, po ktorej spoločnosť Agrist získa 10 % z celkového predaja ich produkcie. Spoločnosť Agrist plánuje založiť aj vlastné farmy, ktoré budú špeciálne navrhnuté s ohľadom na používanie robota L.

Robot Agrist L vo svojom prirodzenom prostredí.