Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stroj ťahaný traktorom automaticky vyhľadáva a vytrháva burinu

Stroj ťahaný traktorom automaticky vyhľadáva a vytrháva burinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nikomu sa nepáči predstava herbicídov v zelenine, ale najímanie pracovníkov na ručné vytrhávanie buriny môže byť pre poľnohospodárov neúnosne drahé. Poľnohospodársky stroj Vulcan však prináša alternatívu, pretože automaticky vyhľadáva a vytrháva burinu, pričom rastliny necháva na pokoji.

Stroj Vulcan, ktorý vyvinula agrotechnologická spoločnosť FarmWise, odnož z MIT, je kolesové zariadenie, ktoré po poliach ťahá traktor poháňaný človekom. V závislosti od modelu sa skladá z jedného alebo troch „záhonov“, z ktorých každý dokáže pokryť jeden až osem riadkov rastlín (líši sa podľa druhu). Tieto segmenty obsahujú súpravy motorizovaných nožov na vytrhávanie buriny spolu s modulom inteligentného skenera rastlín, ktorý obsahuje niekoľko kamier, LED reflektory a mikroprocesor.

Hoci spoločnosť FarmWise predtým vyvinula plne autonómny samojazdiaci stroj na vytrhávanie buriny s názvom Titan, Vulcan je ťahaný za traktorom poháňaným človekom.

Keď sa tento modul pohybuje nad riadkami, používa vlastné algoritmy založené na strojovom učení, aby najprv určil, ktoré rastliny sú burina, a potom navádzal nože na mechanické vytrhávanie tejto buriny. Systém tiež vie, že nemá vytrhávať rastliny. Údajne dokáže vizuálne rozpoznať až 20 rôznych odrôd.

Podľa spoločnosti FarmWise sa systém Vulcan môže používať vo dne aj v noci, na mokrých aj suchých poliach. Jeho elektronika je vodotesná podľa normy IP69, čo znamená, že vydrží zmytie pod tlakom až 100 barov. Model s jedným „záhonom“ údajne váži menej ako 1 588 kilogramov.

Verzia stroja Vulcan s tromi "záhonmi".

Poľnohospodársky stroj na automatické vytrhávanie buriny Vulcan je už teraz k dispozícii na predbežnú objednávku, pričom prvé dodávky sú naplánované na október. Ceny v tejto chvíli neboli verejne oznámené.

Iné systémy, ako napríklad Herbicide GUSS, sú schopné samostatne rozpoznať burinu a posypať ju herbicídom.

Podľa spoločnosti FarmWise sa stroj Vulcan môže používať vo dne aj v noci, na mokrých aj suchých poliach.