Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosné zariadenie odhalí plodiny, ktoré sú ohrozené suchom

Prenosné zariadenie odhalí plodiny, ktoré sú ohrozené suchom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vždy je najlepšie, ak poľnohospodári dokážu odhaliť stres spôsobený suchom skôr, ako rastliny plodín zvädnú, zoslabnú a dosiahnu nižšiu úrodu. V tomto smere by mohlo pomôcť nové experimentálne prenosné zariadenie, ktoré pomocou ultrazvuku dokáže odhaliť takýto stres v jeho najranejších štádiách.

Tento prenosný nástroj vyvinuli vedci z litovskej Technickej univerzity v Kaunase, v spolupráci s kolegami zo španielskej Národnej rady pre výskum. Na rozdiel od existujúcich metód merania stresu zo sucha nepoškodzuje žiadnu časť rastliny a výsledky poskytuje okamžite na mieste a nie neskôr v laboratóriu.

Prenosné zariadenie obsahuje dva ultrazvukové snímače v tvare kotúča, ktoré sú postavené čelom k sebe a medzi nimi je medzera. Jeden z týchto snímačov vysiela ultrazvukový signál, ktorý prijíma druhý snímač.

Keď sa do medzery vloží list, ktorý je ešte stále pripojený k rastline, ovplyvní signál, ktorý ním teraz prechádza. Konkrétne, rezonančná frekvencia, hrúbka, hustota a ďalšie vlastnosti listu výrazne menia prijímaný ultrazvukový signál.

Prototyp zariadenia, ktoré je určené na použitie v teréne.

Analýzou údajov signálu dokáže softvér na bezdrôtovo prepojenom smartfóne určiť vodný potenciál a relatívny obsah vody v rastline. Oba tieto ukazovatele sa tradične používajú na hodnotenie stresu zo sucha.

Ak sa zistí výrazný stres, môže sa aktivovať zavlažovací systém, ak je to vhodné. Ak nie, potom môže poľnohospodár šetriť vodou a zabrániť poškodeniu koreňov tým, že nebude nadmerne zavlažovať. A ako bonus sa údaje o rastlinách a súradnice GPS prenášajú na cloudový server, kde sa môžu použiť na vytvorenie mapy sucha v danej oblasti.

„Zariadenie je ľahké, pohodlné a výsledky sa získavajú okamžite,“ hovorí vedúci vedec, profesor Linas Svilainis. „Pri použití iných zariadení je potrebné listy odrezať a odniesť do laboratória, čo zaberie čas, ale tu môžeme získať výsledky priamo v teréne.“

Hoci bol nástroj pôvodne navrhnutý na použitie na viniči, zistilo sa, že rovnako dobre funguje na všetkých rastlinách s listami s priemerom nad 3 cm. Teraz sa pracuje na verzii pre rastliny s menšími listami.