Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Monarch: „Najchytrejší“ autonómny elektrický traktor na svete

Monarch: „Najchytrejší“ autonómny elektrický traktor na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide využitie autonómnych mechanizmov, sú ideálne na výber tie, ktoré vykonávajú opakujúce sa úlohy napríklad v poľnohospodárstve. Novo predstavený samoobslužný traktor Monarch je pritom označovaný za „najchytrejší“ traktor na svete. Navyše sa zriekol nafty a na dosiahnutie nulových emisií z výfuku používa výlučne elektrický pohon.

Technológie autonómneho riadenia sa v posledných rokoch začali používať aj v súvislosti s poľnohospodárskymi strojmi. Nový autonómny traktor Monarch síce stále má kabínu pre vodiča, no je vybavený technológiou, ktorá buď vodičovi výrazne pomáha alebo dokáže pracovať samostatne bez ľudského zásahu.

Plne autonómny elektrický traktor Monarch.

Vďaka 360-stupňovým kamerám, množstve senzorov a autonómnemu navigačnému softvéru je možné použiť traktor Monarch tak, aby vykonával vopred naprogramované úlohy bez toho, aby sa v kabíne nachádzala obsluha. V opačnom prípade môžu vodiči ovládať traktor gestami zo zeme alebo ho nechať nasledovať, keď vykonáva úlohy v režime „Shadow“.

Pomocou softvéru s algoritmami pre hĺbkové učenie je traktor Monarch schopný sa učiť jednotlivé opakujúce sa úlohy. Pomocou svojich senzorov a zobrazovacích zariadení zhromažďuje a analyzuje až 240 GB dát každý deň, aby pomohol s odhadmi výnosov plodiny a s dlhodobou analýzou zdravotného stavu plodiny.

Plne autonómny elektrický traktor Monarch.

Po technickej stránke je traktor Monarch poháňaný elektrickým pohonom s výkonom 70 konských síl. Na jedno nabitie batérie dokáže pracovať 10 hodín, pričom batéria sa pomocou zásuvky s napätím 220 V nabije do plnej kapacity za štyri až päť hodín. Traktor má tiež zabudovanú technológiu pre vyhýbanie sa prekážkam a prevenciu proti prevráteniu, aby sa zabránilo nehodám v náročnom teréne. Dodáva sa s 3-bodovým závesom a má nosnosť 998 kilogramov. K dispozícii je aj voliteľná verzia s pohonom všetkých kolies.

Plne autonómny elektrický traktor Monarch by mal byť k dispozícii na jeseň 2021. Jeho cena za začína od 50 000 dolárov.

Plne autonómny elektrický traktor Monarch.