Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sila vetra z motora lietadla ukazuje účinnosť systému proti prevráteniu ťahača

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovatívna spojovacia platňa prívesu, ktorá je navrhnutá tak, aby zabránila zraneniu a smrti vodičov nákladných vozidiel, sa osvedčila tvárou v tvár burácajúcemu prúdovému motoru lietadla. Vo svojej najnovšej ukážke spoločnosť Axicle predviedla, ako jej snímačom nabitá točnica môže rýchlo odhodiť príves, ktorý sa prevrhne pod obrovským náporom vetra z prúdového motora.

Inteligentné riešenie systému pre nehody s prevrátením prívesov nákladných vozidiel od spoločnosti Axicle bolo prvýkrát predstavené minulý rok. Vývojári sa pritom snažia obmedziť množstvo zranení a úmrtí vodičov kamiónov na cestách. Tieto udalosti môžu nastať v dôsledku silného vetra, kolízií s inými účastníkmi cestnej premávky alebo nadmernej rýchlosti v zákrutách, kedy príves pri prevrátení nebezpečne ťahá prednú časť kabíny na bok.

Spojovacia platňa točnice z dielne spoločnosti Axicle je vybavená systémom proti prevráteniu ťahača (Tractor Anti-Roll System - TARS), ktorý obsahuje inerciálnu meraciu jednotku a snímače na zisťovanie informácií o spojení s prívesom, vibráciách a vetre. Ak sa zistí prevrátenie prívesu, systém aktivuje uvoľňovací mechanizmus. V priebehu milisekúnd tak dokáže odpojiť príves od zadnej časti ťahača a udržať kabínu nákladného vozidla s vodičom vo vzpriamenej polohe.

3D model spojovacej platne prívesu Axicle, ktorá zabráni prevráteniu ťahača.

Aby spoločnosť Axicle predviedla, ako dobre dokáže systém fungovať v reakcii na obrovský vietor, priviedla prúdový motor lietadla Boeing 777 a nasmerovala ho priamo na príves v pravom uhle. Nákladné vozidlo dokázalo chvíľu odolať týmto silám, kým sa príves odpojil a narazil na bok, pričom kabína ťahača zostala bezpečne na mieste.

Spoločnosti hovorí, že táto plnohodnotná verzia technológie bola testovaná na ceste viac ako 160 kilometrov, pričom vývojári teraz hľadajú možnosti financovania vo výške 5 miliónov dolárov na začatie výroby neskôr v tomto roku pre približne 9 000 doteraz požadovaných jednotiek. Spoločnosť Axicle plánuje otestovať technológiu na „stovkách tisíc, ak nie miliónov cestných kilometrov“, pred dodaním prvých jednotiek.