Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Super kompaktný vnútorne rotujúci spaľovací motor má solídnu silu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovatívny nový spaľovací motor eliminuje polovicu útrob tradičného motora a využíva fascinujúce usporiadanie s vnútorným otáčaním piestu a puzdra, vďaka čomu je ľahší, jednoduchší a efektívnejší, pričom si zachováva vysoký výkon a krútiaci moment.

Michael Arsenaeu navrhol motor Avadi pred 20 rokmi v nádeji, že vytvorí úplne nový dizajn motora, ktorý bude efektívny a zároveň zníži emisie. V roku 2015 spoločnosť Avadi začala s konštruovaním a vývojom. Všetko vo vnútri kľukovej skrine sa otáča, ale na rozdiel od rotačného motora v štýle Wankel tento dizajn používa piest s dvoma spojovacími tyčami, ktoré majú nožnicový pohyb pripevnený k pastorkom v zadnej časti motora.

Bočný pohľad na rez motora Avadi MA-250.

To všetko sa otáča na pevnom ozubenom kolese pripojenom priamo na výstupný hriadeľ. Používa ventilový kotúč, ktorý sa tiež otáča, aby dokončil štvortaktný cyklus nasávania, kompresie, spaľovania a výfuku, keď sa všetko vnútorne otáča.

Podľa spoločnosti Avadi „dve ojnice a im zodpovedajúce pastorkové kolesá sú umiestnené v niečom, čo nazývame ako „polovičný hriadel“. Ten možno prirovnať k srdcu dizajnu Avadi, je to v podstate kryt, kde sa pohyb piestu hore a nadol prevádza na rotačný pohyb.“

Výrez motora Avadi MA-250 3/4 pohľad.

Na rozdiel od Wankel rotačného motora, rotačný motor Avadi úplne eliminuje tradičný kľukový hriadeľ, pretože valec a piest sa počas zdvihu otáčajú vo vnútri skrine. Všetko vyzerá a funguje ako to, čo by ste videli v zadnom diferenciáli, ak by diferenciály mali piesty spojené s planetárnymi prevodmi.

Spoločnosť Avadi predviedla prototyp pred niekoľkými rokmi. Motor MA-250 produkoval 15,8 konských síl (11,8 kW) výkonu pri 3 700 otáčkach za minútu a 30,24 Nm pri 3 500 otáčkach za minútu s hmotnosťou len 10,7 kilogramu a objemom 250 cm3. Pre porovnanie, motor Honda GX240 s objemom 242 cm3 produkuje 8 koní (6 kW) pri 3 600 otáčkach za minútu a krútiaci moment 17 Nm pri 2 500 otáčkach za minútu, pričom váži statných 35 kilogramov.

Dokončený prototyp motora Avadi MA-250.

Avadi tiež uvádza 42,12% tepelnú účinnosť. Aby sme to dali do kontextu, Toyota oslavovala prelom, keď jej 2,5-litrový 4-valcový motor A25K-FKS dosiahol tepelnú účinnosť 39 % a typické benzínové motory sa blížia k 20 %.

Spoločnosť ďalej pracuje na upravenom dizajne motora a vývojárom sa údajne podarilo dosiahnuť pozitívne výsledky kompresie s novým dizajnom ventilu. Avadi tiež tvrdí, že v blízkej budúcnosti očakáva zahájenie testovania.