Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Polovodičová batéria od Factorial Energy dosiahla nový míľnik

Polovodičová batéria od Factorial Energy dosiahla nový míľnik
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americký výrobca Factorial Energy pracuje na svojej lítiovo-kovovej technológii kvázi polovodičového stavu už viac ako desať rokov a získal podporu a spoluprácu od veľkých výrobcov automobilov, ako sú Stellantis, Mercedes-Benz a Hyundai. Cieľom spoločnosti je vytvoriť batériu s veľkým dojazdom a vysokou energetickou kapacitou, ktorá by stála rovnako ako lítium-iónové jednotky a vychádzala by z rovnakých výrobných liniek. Tento mesiac odoslala prvú sériu vzoriek B spoločnosti Mercedes-Benz na ďalšie testovanie a vývoj.

Spoločnosť Factorial Energy v spolupráci so spoločnosťou Stellantis na veľtrhu CES 2023 prvýkrát odhalila svoj polovodičový batériový článok s kapacitou 100 Ah, čím pokročila v porovnaní s menšími článkami, ktoré ukázala predtým. Prvé 100-Ah A-vzorky začala dodávať globálnym automobilovým partnerom v októbri minulého roka a len spoločnosti Mercedes-Benz dodala viac ako 1 000 A-vzoriek.

Factorial Energy teraz oznamuje dodávku prvých článkov B-vzorky s kapacitou 106 Ah spoločnosti Mercedes a nazýva ju prvou oznámenou dodávkou článkov B-vzorky polovodičovej batérie na svete pre globálneho výrobcu automobilov. Prívlastok „oznámené“ v tomto konkrétnom „prvom na svete“ ponecháva otvorenú možnosť, že boli dodané aj ďalšie články B-vzoriek, ale neboli oznámené. No v každom prípade spoločnosť neustále napreduje a prechádza do ďalšej fázy testovania.

Batériové články a iné automobilové komponenty prechádzajú pred výrobou viacstupňovým testovaním a vývojom od vzoriek A po vzorky D. Po vzorke A, ktorá je hrubým počiatočným funkčným prototypom komerčného článku plnej veľkosti, sú vzorky B zrelším prototypom, ktorý podlieha prísnejšiemu testovaniu.

Viac ako 100-Ah batériový článok spoločnosti Factorial Energy.

„Vzorky B budú integrované do modulov a batériových súprav na rozsiahle testovanie a optimalizáciu,“ uviedla spoločnosť Factorial Energy o dodávke z tohto mesiaca. „Táto kľúčová fáza zahŕňa overenie konštrukcie modulov a balíkov na základe prísnych výkonnostných špecifikácií spoločnosti Mercedes-Benz. Okrem toho tento krok potvrdí robustnosť dodávateľského reťazca spoločnosti Factorial a jej výrobných procesov, čím sa zabezpečí škálovateľnosť pre budúce testovanie vozidiel.“

Batériové články spoločnosti Factorial sú založené na technológii „Factorial Electrolyte System Technology“ (FEST) s lítiovo-kovovou anódou, kvázi pevným elektrolytom a vysokokapacitnou katódou. Spoločnosť uvádza, že spoliehanie sa na ľahký lítium-kov v súčasnosti umožňuje dosiahnuť energetickú hustotu až 391 Wh / kg. To je výrazne nad hranicou 300 Wh/kg súčasnej generácie lítium-iónovej technológie a viac ako dvojnásobok špičkovej kapacity 160 Wh / kg typických lítium-železofosfátových (LFP) batérií. Kvázi pevný elektrolyt zvyšuje bezpečnosť v porovnaní s kvapalnými elektrolytmi v lítiovo-iónových batériách.

Spoločnosť Factorial Energy začala v júni 2024 s dodávkou vzoriek B svojich polovodičových batérií pre spoločnosť Mercedes-Benz.

Spoločnosť Factorial sa v konečnom dôsledku zameriava na dojazd vozidla viac ako 966 kilometrov na jedno nabitie z 90-kWh batérie, ktorej hmotnosť a rozmery klesnú približne o 30 % v porovnaní s bežnou lítiovo-iónovou batériou. Batérie FEST sú tiež navrhnuté tak, aby sa dali vyrábať pomocou rovnakého zariadenia, aké sa používa na výrobu lítium-iónových batérií, s minimálnymi zmenami.

V októbri 2023 spoločnosť Factorial Energy otvorila závod na výrobu batérií na bostonskom predmestí Methuen v štáte Massachusetts. Očakáva, že po spustení a plnej prevádzke s kapacitou 200 MW bude toto zariadenie najväčším závodom na výrobu polovodičových batérií v USA. V apríli tohto roku pritom spoločnosť Factorial Energy podpísala memorandum o porozumení so spoločnosťou LG Chem s cieľom urýchliť vývoj polovodičových batérií.