Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

BMW a ich nové pouličné dobíjacie stanice

BMW a ich nové pouličné dobíjacie stanice
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
10. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na nabíjanie elektrických áut slúžia špeciálne stanice, kde si auto cez konektor jednoducho vložíte do zástrčky a čakáte. Niekomu sa to však nemusí zdať ideálne, pretože tých nabíjacích staníc ešte nie je po svete toľko, ako benzíniek. Aby však len takáto „maličkosť“ nezabránila nikomu v tom, aby si elektrické auto kúpil, Bavoráci majú jeden nápad.

Aj na Slovensku už máme sieť dobíjacích staníc pre elektromobily, no stále sa to nevyrovná dostupnosti a počtu klasických benzínových púmp. Vývojári sa teda neustále snažia dostať do popredia možnosti pre zvýšenie záujmu o elektrický typ vozidiel.

Najnovšie je tu automobilka BMW s nápadom, aby sa nabíjacie stanice vyrobili z pouličných osvetlení. Lampami pri ceste totiž už logicky elektrický prúd preteká – a tak sú ideálnymi kandidátmi na vytvorenie nových nabíjacích staníc. Okrem faktu, že v nich je už elektrina zavedená, je tiež dobrý argumentom to, že pouličné osvetlenie sa nachádza na každom kroku a nemusí sa tak budovať nová infraštruktúra dobíjacích staníc. Pre mestá by to mohol byť teda jednoduchší ťah.

Projekt sa nazýva Light and Charge, no treba povedať, že to nie je novinka od BMW – s týmto nápadom totiž už prišla spoločnosť Intelilight. BMW však bude jedným z prvých, kto zavedie projekt do praxe. V Mníchove sa na to môžu na pilot tešiť už budúci rok.

(Zdroj: Reuters)