Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prepojená pneumatika prenáša údaje do vozidla v reálnom čase

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosti Pirelli a Bosch podpísali dohodu o spoločnom vývoji s cieľom vytvoriť softvérovo riadený systém „inteligentnej pneumatiky“, ktorý bude kombinovať hardvérové a softvérové know-how spoločnosti Bosch s technológiou integrovaných senzorov pneumatík Pirelli.

V priebehu rokov bolo vytvorených mnoho koncepčných pneumatík, ktoré menia tvar a dokážu sa deformovať v reakcii na nerovnosti terénu. Hoci ide o inovatívne nápady, zdá sa, že kybernetická pneumatika Cyber Tire spoločností Pirelli a Bosch sa skôr dostane na pulty obchodov v blízkej budúcnosti. Prvýkrát bola ohlásená ako koncept v roku 2019 a v podstate využíva údaje o pneumatikách na pomoc pri jemnom dolaďovaní softvérom riadených funkcií vozidla tak, aby vyhovovali rôznym jazdným podmienkam.

Každá pneumatika je vybavená pokročilým integrovaným snímačom, ktorý je prepojený s elektronikou vozidla a umožňuje vozidlu upraviť svoje nastavenie na základe namontovanej pneumatiky. Hlavnou funkciou tejto technológie bude optimalizácia brzdného výkonu ABS a zlepšenie kontroly stability a trakcie. A to všetko v reálnom čase.

Nastala dátová éra pneumatík.

V rámci prvého spoločného projektu so spoločnosťou Pagani vyvinula spoločnosť Bosch aplikáciu ESP (elektronický stabilizačný program) špeciálne prispôsobenú pneumatikám Pirelli P Zero Trofeo RS na vozidle Pagani Utopia Roadster s výkonom 852 koní, ktoré je vybavené dvakrát preplňovaným 6,0-litrovým motorom V-12. Pneumatiky majú zabudované snímače, ktoré sú prepojené so systémami ABS a trakčnej kontroly vozidla. To podľa spoločností umožňuje čo najlepšie využitie jedinečných vlastností a schopností každej pneumatiky, čo vedie k lepšej kontrole a prispôsobeniu jazdných zážitkov.

Partnerstvo využije skúsenosti spoločnosti Bosch v oblasti technológie snímačov MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) a snímačov tlaku v pneumatikách, ktoré využívajú technológiu bezdrôtovej komunikácie BLE (Bluetooth Low Energy), zatiaľ čo spoločnosť Pirelli prispeje svojimi skúsenosťami s vývojom hardvéru a softvéru v pneumatikách a modelovaním pneumatík. Predpokladá sa, že tieto schopnosti spoločne umožnia zber, spracovanie a prenos údajov o pneumatikách v reálnom čase prostredníctvom technológie BLE s veľmi nízkou spotrebou energie do elektronického riadiaceho systému vozidla.

Každá pneumatika má v sebe integrovaný snímač, ktorý zachytáva kľúčové metriky.

Spoločnosti Pirelli a Bosch tvrdia, že kybernetická pneumatika Cyber Tire by mala priniesť aj výhody pre životné prostredie, pretože by mala znížiť opotrebovanie pneumatík, ktoré zohráva významnú úlohu v celkovom vplyve vozidla na životné prostredie, predovšetkým v dôsledku uvoľňovania mikroplastov a iných znečisťujúcich látok do životného prostredia.

Veľkou otázkou teraz je, kedy sa táto technológia dostane do osobných automobilov na široké použitie, keďže spoločnosti Pirelli a Bosch neuviedli časový harmonogram. Keď prídu, kybernetické pneumatiky Cyber Tire budú určite drahšie ako štandardná sada pneumatík, ale určite sa nájde veľa ľudí, ktorí budú ochotní zaplatiť za zlepšenie zážitku z jazdy, ak pneumatiky dokážu splniť svoj sľub.

Pagani Utopia Roadster je prvým vozidlom, ktoré využíva nové inteligentné pneumatiky Pirelli.