Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Indukčný motor bez magnetov má za cieľ znížiť emisie takmer o polovicu

Indukčný motor bez magnetov má za cieľ znížiť emisie takmer o polovicu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dve skvelé mysle v dizajne motora bez permanentných magnetov spájajú svoje know-how, aby vytvorili ešte výkonnejší indukčný elektromotor. Spoločnosti Mahle a Valeo sa spojili, aby predstavili systém, ktorý nazývajú ako Vnútorné bezkefové elektrické budenie (Inner Brushless Electrical Excitation - iBEE), formu elektronického stroja, ktorý eliminuje potrebu citlivých vzácnych zemín, sľubuje vysoký výkon a výrazne znižuje emisie uhlíka počas životného cyklu.

Spoločnosť Mahle už v roku 2021 podrobne opísala lacnejší a efektívnejší dizajn motora bez vzácnych zemín. Nemecký dodávateľ pre automobilový priemysel používa bezdrôtovú indukciu s konfiguráciou rotora, ktorú nazýva ako Bezmagnetický bezkontaktný vysielač (Magnet-free Contactless Transmitter - MCT).

Systém MCT nahrádza fyzické magnety a mechanicky poháňané elektromagnetické vinutia bežne používané v konštrukciách rotorov motorov vinutými cievkami magnetizovanými prostredníctvom indukčnej elektriny odosielanej z bezdrôtového vysielača. Nielenže nastavenie eliminuje závislosť od vzácnych zemín a problémy s dodávkami, ťažbou a cenou, ktoré s nimi súvisia, ale tiež eliminuje fyzické opotrebovanie a nevyhnutnú údržbu súvisiacu s fyzickými kefami. Spoločnosť Mahle hovorí, že usporiadanie MCT tiež umožňuje kompaktnejšie balenie vďaka použitiu menšieho počtu komponentov.

Spoločnosť Mahle použije bezdrôtový indukčný dizajn rotora, ktorý vyvinula pre bezmagnetový motor zobrazený vo svojom novom projekte.

Francúzsky dodávateľ pre automobilový priemysel Valeo sa zameral na bezmagnetické statory elektromotorov a riadiace systémy, pričom spolupracuje s Renaultom na jeho dizajne motora E7A novej generácie, ktorý je plánovaný na uvedenie na trh v roku 2027. Jeho výkonovo hustá technológia medeného vinutia je neoddeliteľnou súčasťou konštrukcie statora E7A.

Nová dohoda o spoločnom vývoji medzi oboma spoločnosťami spojí technológiu bezmagnetového rotora Mahle s invertorom a technológiou riadenia motora Valeo, čím vytvorí ešte pokročilejšiu evolúciu konštrukcie bezmagnetického motora pre vozidlá vyššej kategórie. Nová technológia motora iBEE pritom ponúkne výkonový rozsah medzi 220 a 350 kW (295 a 469 konských síl).

Mahle a Valeo sa spájajú na novej iBEE elektrickej náprave bez magnetov.

Spoločnosti Mahle a Valeo tiež plánujú pracovať na systéme chladenia motora, ktorého cieľom je dosiahnuť vynikajúci pomer nepretržitého výkonu k maximálnemu výkonu. Spoločnosť Mahle použila olejový chladiaci systém ako chrbticu svojho motora SCT, „šampióna vo vytrvalosti“, ktorý stiera hranicu medzi špičkovým a trvalým výkonom nepretržitým chodom na viac ako 90 % špičkového výkonu. Zatiaľ čo pôvodný motor SCT používal permanentné magnety, bol navrhnutý aj na prácu s indukčným usporiadaním MCT.

Cieľom týchto dvoch spoločností je znížiť celkovú uhlíkovú stopu o viac ako 40 % v porovnaní s elektromotorom s permanentným magnetom a ekvivalentným výkonom. Ide o ďalšie zlepšenie oproti cieľu zníženia o 30 % v rámci spolupráce spoločností Valeo a Renault na motore E7A.

Spoločnosti Valeo a Mahle plánujú dokončiť prvé testovanie prototypu do konca roka 2024.