Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Batéria novej generácie sľubuje dojazd 300 km s 5-minútovým nabíjaním

Batéria novej generácie sľubuje dojazd 300 km s 5-minútovým nabíjaním
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť ProLogium zaoberajúca sa technológiami batérií odtiahla oponu a odhalila svoju 100% silikónovú kompozitnú anódovú batériu. Taiwanská spoločnosť zdôraznila svoj potenciál na použitie v elektrických vozidlách na autosalóne v Paríži a vyhlásila veľký skok v hustote energie a účinnosti nabíjania, pričom sľubovala dojazd až 300 kilometrov len za päťminútové nabíjanie.

Poďme sa hneď vrhnúť na šťavnaté čísla. Spoločnosť ProLogium uviedla, že jej nový batériový systém zvláda hustotu energie 321 Wh / kg. To je obrovský skok v porovnaní so súčasnými batériami elektrických vozidiel. Pre porovnanie, 53 kWh batéria v Hyundai Ioniq 6 je hodnotená na 153 Wh / kg, špičkový batériový článok 4680 od Tesly má podľa predpokladov prísť s 232,5 Wh / kg.

Táto technológia sa tiež veľmi rýchlo nabíja. Z 5 % na 60 % kapacity dokáže prejsť len za 5 minút a 80 % môže dosiahnuť už za 8,5 minúty nabíjania. Spoločnosť ProLogium zdôraznila, že je to o viac ako 80 % rýchlejšie ako súčasná technológia nabíjania elektromobilov na trhu. To znamená, že má potenciál vyriešiť obmedzený počet verejných nabíjacích staníc a dlhé čakacie doby. Tieto batérie majú tiež modulárny dizajn, ktorý by mal uľahčiť ich opravu a recykláciu.

Spoločnosť ProLogium tvrdí, že jej nová batéria prekonáva tradičné lítium-iónové články v hustote energie a účinnosti nabíjania.

Spoločnosť ProLogium poznamenala, že tiež expanduje z výskumu a vývoja do komercializácie svojich energetických riešení. Spolupracuje s nemeckou automobilovou hnacou sústavou a technologickou firmou FEV s cieľom začať v blízkej budúcnosti vyrábať akumulátory.

To pripravuje pôdu pre serióznu konkurenciu v pretekoch o dodanie batérií pre elektromobily novej generácie. Nedávno totiž spoločnosť Panasonic uviedla, že jej ľahké a kompaktné články 4680 majú ísť do sériovej výroby. Vzhľadom na rastúcu potrebu prechodu z vozidiel so spaľovacími motormi na elektrický pohon tak bude potrebné využiť všetky možné prostriedky, ktoré tento prechod urýchlia.

Spoločnosť ProLogium spolupracuje s nemeckou spoločnosťou FEV na výrobe batérií.