Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mercedes začína elektrizovať prvý ťažký distribučný kamión

Mercedes začína elektrizovať prvý ťažký distribučný kamión
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte pred nedávnom bolo náročné vôbec pomyslieť na to, že by sa po cestách mohli preháňať aj plne elektrické kamióny, no vývoj technológií napreduje míľovými krokmi a tak mohla automobilka Mercedes-Benz predstaviť svoj 26 tonový kamión s elektrickým pohonom. Nesie názov Urban eTruck a poukazuje na budúcnosť dodávky veľkých nákladných automobilov bez hluku a s nulovými emisiami.

Automobilka Mercedes uviedla už v roku 2014 rad ľahkých elektrických nákladných vozidiel, vybavených pohonom Fuso Canter E-Cell. No až do nedávnej doby boli finančné náklady a veľkosť batériových článkov potrebných pre ťažké elektrické nákladné vozidlá v podstate neuskutočniteľné. To sa však pomaly mení a podľa Daimler Trucks, čo je sesterská spoločnosť Mercedes-Benz, náklady na batérie klesnú od roku 1997 do roku 2025 až o 60 percent. A ich účinnosť by mala narastať približne o 250 percent viac ako v rovnakom časovom období.

Mercedes-Benz predstavil svoj prvý elektrický ťažky kamión Urban eTruck

Ťažky elektrický kamión eTruck je trojnápravové nákladné vozidlo určené pre distribúciu, vybaveným elektricky poháňanou zadnou nápravou prostredníctvom elektromotorov priľahlých k náboju kolies. Každý motor má výkon 125 kW (168 konských síl) a jeho krútiaci moment je 500 Nm. Podľa Mercedesu v kombinácii s prevodovkou vozidla sa krútiaci moment na volante dostane na hodnotu 11 000 Nm.

Urban eTruck je koncept elektrického kamiónu s váhou 26 ton od spoločnosti Mercedes-Benz

Silou celého systému je trojica lítium-iónových batériových modulov s celkovou kapacitou 212 kWh. Tie poskytujú dostatok energie pre dojazd do vzdialenosti až 200 kilometrov, čo je podľa automobilky úplne dostačujúce pre bežné denné dodávky medzi mestami. Plné nabitie batérií pritom trvá dve až tri hodiny.

Kamión eTruck má zadnú nápravu poháňanú elektromotormi priľahnutými k náboju kolies

Elektrický kamión Urban eTruck bude verejne debutovať na IAA International Motor Show 2016 pre úžitkové vozidlá. Mercedes má pláne svoj koncept podrobiť ďalším testom a vývoju, pričom odhaduje, že by sa táto technológia mohla dostať na trh niekedy na začiatku budúceho desaťročia.

Elektrický kamión Mercedes-Benz eTruck poháňa trojica lítium-iónových batériových článkov s dojazdom do 200 kilometrov