Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rivian pripravuje veľkú flotilu plne elektrických dodávok pre Amazon

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok spoločnosť Amazon podpísala dohodu o kúpe 100 000 elektrických dodávkových vozidiel od automobilového start-upu Rivian. Teraz dvojica prvý krát poodhalila oponu a Amazon tak predvádza svoje prvé dodávkové vozidlo s elektrickým pohonom, ktoré je šité na mieru a na cestu by malo vyraziť v roku 2022.

Dohoda o kúpe 100 000 dodávkových vozidiel s nulovými emisiami od spoločnosti Rivian je súčasťou širšej snahy spoločnosti Amazon na zelený prístup v jej obchodných operáciách, ktorý zahŕňa záväzok, že spoločnosť bude do roku 2040 úplne uhlíkovo neutrálna. Vďaka tomu gigant elektronického obchodu po investícii pracoval so spoločnosťou Rivian na troch rôznych modeloch. Teraz konečne predviedol jeden z nich, ktorý bol podľa vlastných slov upravený tak, aby uprednostňoval bezpečnosť a skúsenosti vodiča.

Plne elektrická dodávka Rivian vyrobená na zákazku pre spoločnosť Amazon.

To znamená, že plne elektrická dodávka má veľké čelné sklo pre zaistenie lepšej viditeľnosti, spolu s externými kamerami, ktoré poskytnú vodičovi 360-stupňový digitálny výhľad na okolie. Okrem toho má dodávka senzory pre asistenčné funkcie jazdy po diaľnici a v hustej doprave. Vo vnútri je nákladný priestor prispôsobený pre ľahké manévrovanie pri nakladaní a vykladaní tovaru. Nové elektrické dodávkové vozidlo má integrovanú digitálnu hlasovú asistentku Alexa a niekoľko ďalších prvkov, ktoré sú zamerané na bezpečnosť, ako sú zosilnené dvere na strane vodiča a jasné zadné svetlá.

Plne elektrická dodávka Rivian vyrobená na zákazku pre spoločnosť Amazon.

Okrem týchto funkcií Amazon neprezradil žiadne podrobnosti o maximálnom dojazde na jedno nabitie batérie, pohonnej jednotke alebo celkovom výkone vozidla. Hovorí však o tom, že prvá várka 10 000 plne elektrických dodávkových vozidiel bude na cestách a začne dodávať tovar po celom svete do roku 2022, pričom všetkých 100 000 vozidiel sa zapojí do akcie do roku 2030.

Plne elektrická dodávka Rivian vyrobená na zákazku pre spoločnosť Amazon.