Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dodávky Arrival testujú vlastný autonómny systém v britskom sklade

Dodávky Arrival testujú vlastný autonómny systém v britskom sklade
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britská startup spoločnosť Arrival sa priblížila k tomu, čo považuje za budúcnosť bezpečnejších a čistejších mestských dodávok, pričom po prvýkrát vykoná plne autonómnu ukážku v miestnom logistickom sklade. Testovanie bolo vyhodnotené ako úspešné a po overení technológie autonómneho riadenia v tomto kontrolovanom prostredí spoločnosť tvrdí, že pripravuje pôdu pre testovanie týchto systémov na britských verejných cestách.

Popri svojej elektrickej dodávke, elektrickom autobuse a elektrickom vozidle stavanom na jazdu pre Uber, vyvíja spoločnosť Arrival aj vlastný automatizovaný systém riadenia s financovaním z britského vládneho programu s názvom Robopilot. Ten je zameraný na urýchlenie budúcnosti systémov autonómnej jazdy a prístup spoločnosti Arrival k technológii sa vyhýba drahým senzorovým technológiám v prospech lacnejšieho systému pozostávajúceho z počítačového videnia, hardvéru a účelových algoritmov.

Prvým miestom, kde spoločnosť Arrival predviedla svoju prácu, bolo plne funkčné logistické skladisko balíkov vo Veľkej Británii. Vôbec prvým vozidlom pre túto spoločnosť bola dodávka vybavená automatickým riadiacim systémom, vďaka ktorému úspešne manévrovala po areáli bez prítomnosti ľudského vodiča a autonómne plnila všetky úlohy, ktoré by za normálnych okolností vykonával ľudský operátor.

Spoločnosť Arrival dúfa, že s jej technológiou zavedie väčšiu bezpečnosť spôsobených ľudskou činnosťou, ku ktorým dochádza v takomto uzavretom a obmedzenom prostredí. Po overení technológie príde na rad aj širšie testovanie. V rámci svojej účasti na projekte Robopilot plánuje totiž spoločnosť Arrival predviesť autonómne schopnosti SAE úrovne 4 na trase dlhej 16 kilometrov na zmiešaných verejných cestách. Potom, čo vyvinula a predviedla svoj systém autonómnej jazdy na dodávkových automobiloch, ho plánuje prispôsobiť pre použitie aj v nákladných automobiloch a autobusoch.

Spoločnosť Arrival vyvíja pre svoje vozidlá systémy autonómnej jazdy v rámci britského programu Robopilot.