Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo odhaľuje prvé vozidlo na svete vyrobené z ocele bez fosílií

Volvo odhaľuje prvé vozidlo na svete vyrobené z ocele bez fosílií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V auguste bola oznámená prvá dodávka ocele „bez fosílií“ na svete, ktorá sa dostala do výrobného areálu spoločnosti Volvo vo Švédsku. To predstavuje významný míľnik v prechode k energii z obnoviteľných zdrojov. Spoločnosť Volvo túto oceľ teraz prerobila na koncept nákladného vozidla, ktoré je navrhnuté ako nosič nákladov pre ťažobné operácie.

Oceľ bez obsahu fosílií, ktorá bola použitá v novom nosiči nákladu Volvo, vyrába švédska spoločnosť SSAB, pričom výrobný proces zahŕňa niekoľko kľúčových vylepšení v duchu udržateľnosti. Metóda používa namiesto uhlia a koksu ako redukčné činidlo vodík a uhoľná vysoká pec, ktorá sa tradične používa pri výrobe ocele, je nahradená elektrickým variantom poháňaným obnoviteľnou energiou. Podľa spoločnosti Volvo použitá železná ruda pochádza z ťažobných operácií „bez fosílií“.

Výsledkom je kov s presne rovnakými vlastnosťami ako štandardná oceľ, ale vyrobený bez použitia fosílnych palív. Spoločnosť SSAB plánuje začať vyrábať svoju oceľ bez obsahu fosílií vo veľkom v roku 2026, zatiaľ čo Volvo plánuje do roku 2050 prejsť na úplne klimaticky neutrálne podnikanie, vrátane svojho dodávateľského reťazca. V súčasnej situácii sa výroba ocele podieľa na globálnych antropogénnych emisiách uhlíka 7 až 8 percentami.

Automobilka Volvo postavila prvé nákladné vozidlo na svete vyrobené z ocele bez fosílií od spoločnosti SSAB.

Medzičasom sa obe spoločnosti podelili o počiatočné výsledky svojej spolupráce a bol prestavený nosič nákladu Volvo, ktorý je navrhnutý na použitie ťažobnom priemysle. Podľa spoločnosti Volvo bude na tento koncept nadväzovať malosériová výroba v roku 2022 a sériová výroba nejaký čas na to.

„Mať prvé skutočné vozidlo na svete vyrobené z ocele bez fosílií spoločnosti SSAB je skutočný míľnik. Naša spolupráca so spoločnosťou Volvo Group ukazuje, že ekologický prechod je možný, a prináša výsledky,“ hovorí Martin Lindqvist, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti SSAB. „Spoločne budeme pokračovať v znižovaní vplyvu klímy na koncového zákazníka a zároveň zaistíme, aby naši zákazníci získali vysokokvalitnú oceľ. Tešíme sa na pokračovanie spolupráce so spoločnosťou Volvo Group v oblasti výskumu a vývoja, s cieľom vyrábať viac oceľových výrobkov bez fosílnych palív.“

Koncpet nosiča nákladu Volvo vyrobeného z ocele bez obsahu fosílií.