Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómny REE Leopard bude možno čoskoro doručovať tovar

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci veľa počúvame o vývoji mestských doručovacích dronov, je dosť pravdepodobné, že skôr sa budú v širokom meradle používať autonómne pozemné doručovacie vozidlá. Jedným z príkladov je aj elektrické vozidlo s názvom Leopard od spoločnosti REE Automotive, ktoré bolo predstavené ako fyzický koncept.

Autonómne elektrické doručovacie vozidlo Leopard s pohonom zadných kolies je založené na existujúcej modulárnej platforme REE. Tá má plochý podvozok pripomínajúci skejdbord, na ktorom sa môžu vymieňať rôzne účelovo špecifické karosérie.

Tento podvozok obsahuje batérie, spolu s jednotkami „REEcorner“ (jedna na každom kolese), ktoré obsahujú všetky komponenty riadenia, odpruženia, motora, prevodovky a bŕzd. Pretože medzi karosériou a týmito jednotkami neexistuje žiadne priame mechanické spojenie, sú namiesto toho elektronicky ovládané z karosérie prostredníctvom technológie drive-by-wire.

Modulárna platforma podvozku REE Automotive bola použitá ako základ pre autonómne doručovacie vozidlo Leopard.

Samotné vozidlo Leopard je 3,4 metra dlhé a 1,4 metra široké a jeho celková hmotnosť sú 2 tony. Vozidlo s 50 kWh batériou môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 96,5 km / h a jeho nákladná kapacita je udávaná na 5 kubických metrov. Okrem toho sa vyznačuje nízkou a rovnou podlahou, ktorý umožňuje viac nákladu, než by bolo inak možné. Maximálny dojazd na jedno nabitie batérie zatiaľ nebol oznámený.

Autonómne elektrické doručovacie vozidlo REE Leopard.

Koncept je navrhnutý pre dodávky tovaru na poslednom úseku, kedy sa tovar prepravuje z centrálneho uzla, ako je napríklad sklad, do domovov zákazníkov. Autonómne vozidlo si pritom nájde cestu v uliciach mesta pomocou GPS a palubných senzorov, vrátane LiDAR modulov.

REE Leopard sa bude dať vidieť na veľtrhu CES 2022 v januári.

Autonómne elektrické doručovacie vozidlo REE Leopard.