Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá kvadrokoptéra, ktorá sa dá vypustiť z ponorky pod vodou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť SpearUAV uviedla svoju autonómnu kvadrokoptéru Ninox 103 UW Sub-to-Air zapuzdrenú v kapsule, vďaka ktorej tvrdí, že je to prvý bezpilotný lietajúci dron, ktorý možno vypustiť z ponorky a iných ponorených platforiem na okamžité získanie prehľadu o situácii mimo dosahu.

Ponorky majú vďaka svojej schopnosti ponoriť sa veľkú strategickú a taktickú výhodu. Od svojho vzniku však trpia aj nevýhodou, že nemôžu vidieť, čo sa deje nad vlnami za horizontom periskopu. Z tohto dôvodu už viac ako storočie vývojári experimentujú s viacerými spôsobmi, ako rozšíriť výhľad z ponoriek. S rôznou mierou úspechu sa z ponoriek vypúšťali draky, gyrokoptéry a dokonca aj lietadlá, ale všetky pokusy mali tú nevýhodu, že na ich vypustenie sa musela ponorka vynoriť.

Kvadrokoptéra Ninox 103 UW.

V posledných rokoch sa námorné sily zamerali na drony, ktoré sa dajú vypúšťať pod vodou a slúžia ako prieskumná platforma. Išlo však väčšinou o drony s pevnými krídlami, zatiaľ čo Ninox 103 je založený na konštrukcii kvadrokoptéry, ktorá umožňuje, aby sa vznášal na mieste. Podľa spoločnosti SpearUAV je kvadrokoptéra Ninox 103 uložená v kapsule, ktorú možno nasadiť z ponorky. Táto kapsula pláva na hladine a môže zostať nečinná až 24 hodín, kým sa robustný, na mori odolný dron z nej vypustí.

Dron Ninoc 103 UW vypustený z ponorky vo svojej kapsule.

Po vzlietnutí má Ninox 103 dosah 10 kilometrov a výdrž batérie 45 minút. Dron s úžitkovým zaťažením 1 kilogram má nízku akustickú, tepelnú a vizuálnu signalizáciu a je vybavený elektrooptickými / infračervenými (EO/IR) senzormi na prieskum a automatické vyhľadávanie cieľov pomocou systému umelej inteligencie s otvorenou architektúrou. Komunikácia s ponorkou, inými platformami alebo tímami špeciálnych síl na pevnine využíva šifrovanú komunikáciu, integráciu údajov tretích strán a prepojenie medzi doménami.

Kapsula môže zostať nečinná na hladine až 24 hodín pred samotným vypustením dronu.