Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátna slovenská technológia odhalí nebezpečné látky vo vzduchu na kilometre

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
20. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednými z najnebezpečnejších hrozieb ľudstva sú chemické bojové látky. Je veľmi ťažké sa pred nimi chrániť, ak nevieme, že sa na nás valia vzduchom. Slovenskí odborníci z Liptovského Mikuláša však v tomto smere lámu ľady a rekordy. Ako jediní na svete totiž dokážu pomocou lasera na kilometrové vzdialenosti odhaliť to, čo si so sebou nesie vzduch. Ich patentované inovácie tak dokáže využiť armáda, ale aj civilná ochrana, hasiči a policajti.

Technologický svetový líder v oblasti detekcie plynov, SEC Technologies z Liptovského Mikuláša, stavia svoje inovácie na skúsenostiach, ktoré siahajú ešte do čias Vojenského výskumného ústavu.

„Náš výskumný a vývojový tím pracuje na chemickej a neskôr biologickej diaľkovej detekcii už viac ako 35 rokov. Inovácie overujeme a testujeme priamo s finálnymi používateľmi. Preto sme v intenzívnom kontakte s ozbrojenými silami, s políciou, s hasičmi, zástupcami chemického priemyslu, ale aj úradmi v oblasti kontroly životného prostredia,“ hovorí Viktor Primus, výkonný riaditeľ, SEC Technologies.

Hlavným poslaním Slovákov je teda diaľková detekcia chemických látok vo vzduchu. Vďaka vlastnému výskumu a vývoju dokážu zachytiť aj veľmi malé koncentrácie na značné vzdialenosti v kilometroch, a to s citlivosťou, ktorú prekonajú len kontaktné detektory.

„Náš diaľkový detektor je aktívny diaľkový detektor. Detektory tejto kategórie majú v sebe zdroje žiarenia, konkrétne to môžu byť, ako v našom prípade, lasery, preladiteľné lasery. A princíp fungovania je ten, že jeden z týchto laserov sa naladí na vlnovú dĺžku, ktorá je detegovanou látkou pohlcovaná silno, a druhý na vlnovú dĺžku, ktorá je detegovaná slabo. Pošle sa séria impulzov cez skúmaný objem atmosféry, vyhodnotí sa odraz od pozadia a je to hotové,“ vysvetľuje Jiří Viceník, systémový inžinier, SEC Technologies.

Detekčná metóda od SEC Technologies dokáže aj na 6 kilometrov zistiť, aký plyn sa v diaľke nachádza a koľko ho tam je. Slováci sú pritom jediní na svete, ktorí sa pýšia aktívnym diaľkovým detektorom.

„Aktívna technológia využíva preľaditeľné lasery, čo umožňuje vylúčiť vplyv vodných pár a atmosférického CO2. V dôsledku toho je možné dosiahnuť až 20-krát vyššie citlivosti a až 20-krát väčší dosah.“

Inovácie sa pritom dostali aj do zariadenia s názvom Falcon 4G. Práve to vzniká od základu priamo na Liptove. Už na prvý pohľad ho charakterizuje odolný, outdorový dizajn, v pomerne mobilnej podobe. Na prednej časti sú viditeľné výstupy dvoch preladiteľných laserov, medzi ktorými dominuje veľká šošovka optického prijímača.

„Náš prístroj F-4G má malú spotrebu, iba 25 wattov, či je zhruba 4-krát menej ako majú konkurenčné pasívne prístroje. To nám umožňuje z jednej batérie pracovať v poli až 8 hodín. Navyše je v teréne nedetegovateľný druhou stranou a je bezpečný pre zrak,“ dopĺňa Jiří Viceník, systémový inžinier, SEC Technologies.

Patenty z dielne SEC Technologies sú tak aj pýchou Slovenska. Aj preto sa im rozhodla krajina pomôcť, prostredníctvom spoločnosti Venture to Future Fund.

„Vstup významných investorov ako je Venture to Future Fund pre nás znamená v prvom rade prejav dôvery v náš tím a v náš produkt. Vďaka tejto dôvere a investícii vieme naďalej zlepšovať pôvodnú slovenskú technológiu a udržať si technologický náskok na svetovom trhu,“ dodáva Viktor Primus, výkonný riaditeľ, SEC Technologies.

„Do spoločnosti SEC Technologies sme investovali najmä vďaka dlhoročnému výskumu, ktorý predchádzal uvedeniu produktu na trh. A takisto veľmi kvalitnému a skúsenému tímu odborníkov. Veríme, že produkt Falcon je aktuálne nielen slovenským unikátom, ale takisto svetovým unikátom, a už si našiel naozaj veľa zákazníkov na zahraničných trhoch. Tešíme sa, že sme mohli podporiť práve túto spoločnosť a veríme, že spoločnosti sa bude dariť aj do budúcnosti,“ uzatvára Miriama Kováčová, člen predstavenstva, Venture to Future Fund.

SEC Technologies sa tak aj vďaka podpore bude snažiť byť jednotkou v detekcii chemických látok, na veľké vzdialenosti, v akomkoľvek prostredí našej planéty. S tým súvisí aj neustále testovanie v reálnych drsných podmienkach. Slováci pritom už teraz pracujú aj na tom, aby sa ich technológia dokázala uplatniť i pri ochrane zeme, vďaka detekcii skleníkových plynov. Rozhodne tak budeme o inováciách z Liptovského Mikuláša ešte veľa počuť.