Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samoriadiace „droidy“ definujú doručovaciu službu Zipline Platform 2

Samoriadiace „droidy“ definujú doručovaciu službu Zipline Platform 2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred dvomi rokmi používala americká spoločnosť Zipline doručovacie drony, ktoré zhadzovali balíky na zem pomocou padákov. Nový doručovací systém Platform 2 však spúšťa náklad vo vnútri samoriadiacich „droidov“.

Nový doručovací systém Platform 2 by mohol fungovať tak, že pracovník na jednom mieste začne umiestnením nákladu do droidu. Ide v podstate o škatuľu so zakrytou vrtuľou v zadnej časti. V dokovacej stanici na danom mieste sa potom droid naloží do brucha jedného z dronov Platform 2 Zip eVTOL (stroj s elektrickým vertikálnym vzletom a pristátím) spoločnosti Zipline.

Dron Platform 2 Zip potom pokračuje v lete na cieľovú adresu, pričom celý čas zostáva vo výške najmenej 91 metrov. Po dosiahnutí tohto miesta sa vznáša na mieste, pričom spustí droida na zaťahovacom lane.

Viacero dronov Platform 2 Zip by mohlo priletieť a odletieť z rôznych miest, napríklad z lekárskych laboratórií.

Pomocou kamery smerujúcej nadol a ďalších palubných senzorov dokáže droid vidieť cieľovú oblasť pristátia, napríklad schodisko pred domom. Aktivuje tak svoju vrtuľu, aby zabezpečil, že dopadne na tento cieľ, pričom kompenzuje faktory, ako je bočný vietor. Keď droid pristane, príjemca otvorí jeho poklop a vyberie si svoj predmet. Droid sa potom pomocou lanka navinie späť na dron, ktorý vo väčšine prípadov odletí späť na miesto štartu.

Je potrebné poznamenať, že systém je obmedzený na náklad s hmotnosťou maximálne 3,6 kilogramu a drony majú dolet 16 kilometrov. Ak však lietajú priamo z jednej nakladacej stanice do druhej, kde si môžu dobiť batériu, ich dolet je až 39 kilometrov.

Droidi prevážajúci náklad budú naložení do dronov Platform 2 Zip a spustení z nich.

Túto službu si pritom už objednalo niekoľko firemných klientov. Michigan Medicine, MultiCare Health System a Intermountain Health zo Salt Lake City ju plánujú využívať na doručovanie receptov, zatiaľ čo súčasný klient Zipline, vláda Rwandy, ju bude využívať na doručovanie do domácností, hotelov a zdravotníckych zariadení. Potravinový reťazec Sweetgreen navyše plánuje využívať túto službu na doručovanie potravín zákazníkom domov.