Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na čo všetko sa dajú využiť elektrické batérie v segmente náradia?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
10. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedeli ste, že história elektrickej batérie siaha až do roku 1800? Okrem rôznej elektroniky a hlavne mobilných telefónov sú dnes tieto články kľúčovým komponentom elektromobilov, no ešte vo väčšom rozsahu ich využívajú aj výrobcovia akumulátorového náradia. Nie je však batéria ako batéria. Aj preto sme v Trebaticiach navštívili odborníkov na elektrické náradie z Brest Trade, aby sme sa o tejto téme dozvedeli viac. Zostali sme pritom prekvapení, na čo všetko sa dnes dá akumulátorové náradie využiť a aké ďalšie technológie si so sebou prináša.

Áno, sú to práve batérie, ktoré dali náradiu inovatívne funkcie a zrejme aj nové smerovanie. Akumulátory s dostatočným výkonom dnes už poháňajú aj veľké píly. No práve mobilná elektrická energia otvorila i segment menších píl, ktoré sú určené aj pre záhradkárov. Príkladom je prerezávacia píla od japonských vývojárov z Makity.

„Píla sa uplatní najmä pri rezaní konárov a vetiev. Má kompaktnú, 10 centimetrovú, vodiacu lištu a váži len jeden a pol kilogramu. No zároveň je pomerne výkonná, keďže reže rýchlosťou až 8 metrov za sekundu. Výrobca využil technológiu XPT, čiže rôzne konštrukčné detaily, ktoré zaisťujú veľmi dobrú odolnosť voči prachu a vode. BL motor je bez uhlíkový a vďaka tomu dokáže píla dlhšie fungovať aj na jedno nabitie batérie,“ hovorí Matúš Zolvík, Brest Trade.

Nielen záhradkári určite ocenia aj ďalšieho akumulátorového pomocníka, ktorý prichádza v podobe nožníc na vetvy, z dielne DeWaltu. Tie dokážu prestrihnúť aj silnejšie konáre, ktorých hrúbka môže byť až takmer 4 centimetre.

„Jedná sa o pomerne výkonné, 18 V zariadenie, s efektívnou ergonómiou držania. S 5 Ah batériou pritom zvládne na jedno nabitie až 1000 strihov. Čepele sú s nepriľnavou povrchovou úpravou a vďaka tomu sa lepšie čistia. Výhodou je aj integrované LED svetlo, ktoré zaisťuje lepšiu viditeľnosť v tmavých oblastiach.“

Veľkou výhodou je však podľa odborníkov z Brest Trade aj to, že na rozdiel od iných výrobcov, dokázal DeWalt skompaktniť aj naozaj silné batérie. Unikátnym uložením článkov vo vnútri sú tak akumulátory tenšie. Vďaka takto minimalizovanej veľkosti pozitívne ovplyvňujú ergonómiu práce, a to viac ako batérie iných výrobcov. No svojej batérie posunul vpred aj ďalší americký producent elektrického náradia.

„Milwaukee stavilo na výraznú odolnosť svojich batérií. Majú trvanlivú konštrukciu s kovovým rámom. Ďalej je tam separátor, ktorý reaguje na nárazy a bráni tak poruchám batérie pri nadmerných vibráciách a pádoch. No hlavnou výhodou je najmä to, že vývojári zvýšili výkon novej generácie batérií až o neuveriteľných 50%, pomocou technológie High Output.“

Americkí inžinieri tak dokázali, že aj obyčajná batéria môže byť inteligentná. Za všetkým je i technológia REDLINK. Tá pridáva k pokročilému hardvéru aj unikátny softvér, ktorý potom pomáha zefektívniť komunikáciu medzi batériami a nástrojmi. Vo výsledku to podľa odborníkov z Brest Trade znamená vyšší výkon, ochranu, ale aj produktivitu, a to už aj pri 12 V batériách.

„Je jedno či ide o vŕtacie kladivo, uťahovačku alebo pílu. Americkí vývojári dokázali novou generáciou batérií predĺžiť nástrojom pracovný čas a zvýšiť výkon. Napríklad s týmto modelom rázového uťahováka dokážem vďaka novej 12 V batérii vytvoriť maximálny krútiaci moment až 339 Nm. Je to asi toľko, koľko má väčšie naftové auto.“

Hoci sú teda na trhu batérie s rôznymi voltovými vyhotoveniami, inžinieri z Milwaukee dokázali, že i 12 V stačia na profesionálnu prácu. Príkladom je aj séria náradia pre inštalatérov. Podľa trebatických špecialistov tak práve 12 voltov dokáže napríklad prestrihávať inštalatérske plast-hliníkové rúrky s priemerom až do 5 centimetrov, prípadne dokonca i prerezávať nehrdzavejúcu oceľ či meď v podobe rúrok, s priemerom až do takmer troch centimetrov.

„Napríklad s jedinou, len dvoj ampér hodinovou batériou, dokáže vodár či plynár urobiť až 90 rezov 15 milimetrového potrubia z nehrdzavejúcej ocele. Alebo s 12 voltovým vŕtacím kladivom je možné spraviť, pomocou 6 Ah batérie, na jedno nabitie, viac ako 60 dier s hĺbkou päť centimetrov a priemerom 6 milimetrov. Čo sa hodí napríklad pri osádzaní oceľových kotiev,“ dodáva Matúš Zolvík, Brest Trade.

Ako je vidieť, akumulátorové náradie sa už začína výkonom rovnať tomu, ktoré poháňa elektrina zo siete. No rozhodne je aj lepšie, ak má človek väčšiu voľnosť a nie je obmedzený káblom. Aj preto vidia odborníci z Brest Trade, práve v akumulátorovom náradí, veľkú budúcnosť. Zvlášť, ak je potrebné pracovať na miestach, ktoré ani nemajú možnosť funkčnej elektrickej zásuvky.