Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový doručovací robot sa naloží v obchode a tovar privezie k vám

Nový doručovací robot sa naloží v obchode a tovar privezie k vám
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Vayu Robotics predstavila svojho prvého doručovacieho robota The One, ktorý môže sledovať personál po obchodoch, aby načítal objednávky zákazníkov, a potom sa autonómne pohybuje po uliciach mesta rýchlosťou až 32 km / h, aby doručil tovar. Jeho komerčné nasadenie sa už začalo.

V priebehu rokov vniklo viacero doručovacích robotov, ktorí sa pohybovali po areáloch a štvrtiach, pričom vývojári skúšali rôzne riešenia. Kalifornská startup spoločnosť Vayu Robotics sa so svojim novým autonómnym robotom uberá trochu inou cestou, pretože robot používa nový lacný systém počítačového videnia a strojové učenie s umelou inteligenciou na navigáciu bez predbežného mapovania trasy a z rovnice tak odstraňuje drahé sady senzorov.

Spoločnosť Vayu Robotics bola založená v roku 2021 „inžiniermi, technológmi a obchodnými lídrami s desiatkami rokov skúseností v tomto odvetví s vývojom a komercializáciou špičkových automobilových senzorov, autonómnych vozidiel a robotických technológií“.

Tím spustil v roku 2022 novo vyvinutý kamerový senzor, ktorého cieľom je umožniť jeho autonómnym doručovacím robotom pohybovať sa bez senzorov LiDAR. Technológia Vayu Sense „spája lacné obrazové snímače CMOS s modernými výpočtovými zobrazovacími technikami a technikami strojového učenia.“ Spoločnosť tvrdí, že táto patentovaná technológia nielenže prekonáva typické RGB kamery, ale aj senzorickú technológiu LiDAR, výsledkom čoho je nákladovo efektívny systém robotického videnia s vysokým rozlíšením s vnímaním hĺbky priestoru vo vysokom rozlíšení, detekciou objektov a schopnosťou efektívne pracovať v náročných podmienkach.

Autonómny doručovací robot Vayu The One.

Nasledoval vlastný základný model umelej inteligencie pre autonómiu robotiky s názvom Vayu Drive, ktorý je trénovaný pomocou simulovaných aj reálnych údajov a neguje potrebu máp vo vysokom rozlíšení, lokalizačnej technológie alebo LiDARu. Namiesto toho sa spolieha na systém videnia Sense.

„Je to end-to-end neurónová sieť podobná LLM (veľký jazykový model) v tom, že funguje na báze vstupných tokenov a výstupných tokenov,“ vysvetlila spoločnosť. „Vstup je multimodálny – obrazové tokeny z kamier, inštrukčné tokeny pre inštrukciu, ktorú má robot vykonať, trasové tokeny, ktoré mu ukazujú navigačnú cestu na úrovni cesty.“

„Na rozdiel od iných LLM má pojem o „stave“, ktorý sa vytvára v priebehu času a je aktualizovaný s každým ďalším prijatým vstupným rámcom. To umožňuje veľké kontextové okná bez typického spomalenia, ku ktorému dochádza pri veľkých kontextoch. Je navrhnutý tak, aby bežal efektívne rýchlosťou 10 snímok za sekundu.“

Autonómny doručovací robot Vayu The One.

Spoločnosť Vayu Robotics vstúpila z utajenia v októbri minulého roka s počiatočným financovaním vo výške 12,7 milióna USD (približne 11,7 milióna EUR) od podporovateľov, vrátane spoločnosti Lockheed Martin. Teraz oznámila spustenie svojho prvého doručovacieho robota. The One je navrhnutý tak, aby sa mohol pohybovať po cestách, ako aj po cyklistických pruhoch, chodníkoch a vo vnútri obchodov, čo je v kombinácii s použitím modelov umelej inteligencie a lacných pasívnych senzorov považované za svetovú novinku.

Robot na štvorkolesovom elektrickom podvozku je vysoký 1 meter, má dĺžku 1,8 metra a šírku 0,67 metra. Nemal by tak predstavovať príliš veľkú prekážku pre ostatnú premávku. keďže k zákazníkom smeruje rýchlosťou až 32 km / h. Maximálny dojazd na jedno nabitie batérie je odhadom až do 112,6 kilometra.

Autonómny doručovací robot Vayu The One.

Akonáhle robot dorazí na miesto vykládky, môže sa postaviť na chodník alebo príjazdovú cestu, zastaviť sa, otvoriť bočné dvere a vybrať pridelený balík pomocou svojho robotického ramena. Do úložného priestoru môže uložiť až 45 kilogramov tovaru, hoci s určitými úpravami, ktoré by sa toto číslo mohlo zvýšiť až na 90 kilogramov.

The One v súčasnosti testuje zatiaľ nemenovaný „veľký hráč elektronického obchodu“, ktorý plánuje nasadiť 2 500 robotov so začiatkom testovania v San Ramone v Kalifornii pred plánovanou expanziou do ďalších miest v USA. Očakáva sa, že sa do programu zapoja aj ďalší komerční zákazníci, ale spoločnosť Vayu sa snaží využiť svoje technológie aj v iných robotických aplikáciách. V súčasnosti spolupracuje s „popredným svetovým výrobcom robotiky“ na výmene snímačov LiDAR za technológiu snímania Vayu.

Autonómny doručovací robot Vayu The One.