Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne systémy otvárajú dvere k novému biznisu a pomáhajú aj našim futbalistom

Inovatívne systémy otvárajú dvere k novému biznisu a pomáhajú aj našim futbalistom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred dvadsiatimi rokmi boli priekopníkmi, ktorí priniesli softvér nevyhnutný na štandardné fungovanie firiem. Dnes im prinášajú ďalšie prelomové riešenia, ktoré využívajú umelú inteligenciu, strojové učenie či predpovede budúceho vývoja. SAP Slovensko si počas podujatia SAP Forum, stretnutia viac ako 500 partnerov a zákazníkov spoločnosti, pripomenul dve dekády svojho pôsobenia na Slovensku a predstavil aj najvýznamnejšie IT nástroje a trendy éry Priemyslu 4.0.

„Boli sme evanjelizátormi, ktorí učili ľudí, ako má fungovať normálna organizácia. Že je nevyhnutné mať prehľad o tom, čo sa v nej deje,“ priblížil začiatky SAP na Slovensku Milan Hán. „Mnohí boli totiž pyšní na svoje neštandardné procesy. Možno im v 90-tych rokoch prinášali istú výhodu, vývoj ale ukázal, že takto sa úspešne podnikať nedá,“ doplnil ho Martin Bednár. Obaja stáli ako riaditelia pri založení organizačnej zložky a neskôr samostatnej pobočky nemeckého softvérového gigantu u nás.

Dôležité pre úspech SAP riešení bolo a stále je, že od začiatku neváhali investovať do lokalizácie softvéru. A samozrejme neustále pracovať na inováciách, ktoré menia svet biznisu.

„Pred rokmi sme to mali ľahšie, dnes nám však rastie konkurencia a je preto nevyhnutné viac pracovať so zákazníkmi a ukazovať im výhody silných riešení, ktoré ponúkame,“ povedal súčasný generálny riaditeľ SAP Slovensko a SAP Česká republika Roman Knap.

Medzi kľúčové sa radia moderné nástroje združené v rodine riešení SAP Leonardo. Patria medzi ne najdôležitejšie riešenia založené na internete vecí, prediktívnej analytike, machine learningu či umelej inteligencii. Ako upozornil Martin Elsner, GM Strategic Industries, SAP, firmám to otvára možnosti pre vznik úplne nových biznis modelov.

Napríklad v poisťovníctve už nebude potrebné mať špeciálnu aplikáciu na hlásenie škodových udalostí. Postačí bežný komunikačný nástroj, ktorým sa zákazník spojí s chatbotom poisťovne, a mobilom urobená fotka havarovaného vozidla. Chatbot už sám automaticky zistí, čo sa stalo a v prípade nejasností položí aj doplňujúce otázky. Podľa Marcusa Rabena, Chief Technology Officer SAP, sa pri rastúcom objeme správ a komunikácie bez takýchto pomocníkov už nezaobídeme. Umelá inteligencia, strojové učenie tak nie je hrozba, naopak umožňuje počítačom vidieť, čítať a písať, hovoriť, počúvať, konverzovať, predpovedať a hľadať vzory.

Obrovské objemy dát, ktoré dnes musia firmy spracovávať a analyzovať, sú kľúčové pre udržanie si konkurencieschopnosti. No netýka sa to len komerčných organizácií. Dobrým príkladom je riešenie SAP Sports One, ktoré používa slovenská futbalová reprezentácia.

„Máme veľké množstvo informácií, no potrebovali sme nástroj, ktorý nám umožní tieto dáta upratať a následne s nimi bezproblémovo pracovať. Tým, že systém je nasadený v cloude, môžeme k nemu pristupovať bez obmedzení v podstate odkiaľkoľvek, a to pomocou nielen počítačov, ale aj mobilných zariadení,“ vysvetli Štefan Tarkovič, asistent reprezentačného trénera Jána Kozáka.

Okrem Slovákov používa SAP Sports One aj nemecká futbalová reprezentácia.

Popri archivácii a následnej analýze dát o hráčoch potrebných pre tréningový proces, prípravu na stretnutia či skauting využíva SFZ systém SAP Sports One aj na manažment 13 reprezentačných družstiev od juniorských výberov až po seniorské A mužstvo, ako aj ženské reprezentačné tímy. Prístup k tejto „GOLD“ edícii má 60 používateľov a 300 hráčov. Okrem toho poskytol futbalový zväz aj „SILVER“ edíciu na správu futbalových akadémií, kde je až 34 klubov.

„Po plnom nasadení budeme mať informácie až o 8 500 hráčoch, čo je z nášho pohľadu úplne neuveriteľné,“ doplnil Štefan Tarkovič.

Rovnako ako SFZ majú možnosť používatelia SAP riešení využívať výhody ich nasadenia v cloude, čo je už bežným štandardom aj pre nástroje založené na in-memory platforme SAP HANA. Tá umožňuje spracovať a analyzovať obrovské objemy dát v reálnom čase. SAP Forum Slovensko predstavilo aj tieto riešenia z rodiny SAP S/4HANA, ktoré ponúkajú komplexné portfólio nástrojov pre moderné riadenie podniku.

(Zdroj: Tlačová správa SAP)