Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Facebook sa chystá vytvoriť vlastnú globálnu kryptomenu

Facebook sa chystá vytvoriť vlastnú globálnu kryptomenu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Facebook oznámila svoje plány na zavedenie novej formy globálnej kryptomeny s názvom Libra, ktorá sa bude integrovať s aplikáciami tohto giganta sociálnych médií, vrátane aplikácie WhatsApp a Messenger. Snahou je vytvoriť finančnú infraštruktúru, v ktorej bude pohyb digitálnych peňazí taký jednoduchý ako posielanie správ.

Kryptomena Libra je vlastne duchovnou myšlienkou neziskovej organizácie, ktorá sa skladá z 28 rôznych spoločností z celého sveta. Patria do nej aj veľké finančné skupiny ako Mastercard, PayPal a Visa, spolu s ďalšími zaujímavými menami, ako napríklad Spotify, eBay a Uber. Znamená to, že samotná firma Facebook nebude riadiť to, ako bude kryptomena Libra fungovať, ale bude na jej rozvoji spolupracovať v rovnakom pomere so všetkými 28 členmi, ktorí tvoria združenie Libra, ktorého sídlo bude vo Švajčiarsku.

Spoločnosť Facebook hovorí, že spájanie partnerov z rôznych odvetví a lokalít je kľúčom k poslaniu poskytnúť ľuďom decentralizovanú digitálnu menu. Infraštruktúru pre tento ekosystém vytvorí technológia Libra Blockchain. Facebook však popri Libre chce spustiť aj novú službu s názvom Calibra, ktorá podľa generálneho riaditeľa Marka Zuckergerga bude slúžiť ako „digitálna peňaženka pre ukladanie, odosielanie a prijímanie meny s nízkymi alebo žiadnymi nákladmi za transakcie“. Zuckerberg dúfa, že sa časom funkcia Calibry rozšíri tak, aby používateľom umožnila robiť veci, ako je jednoduché platenie účtov alebo platby napríklad za kávu.

Mark Zuckerber sa vyjadril, že s nasadenie novej globálnej kryptome Libra sa plánuje začať v roku 2020.

Takto by mohla vyzerať Calibra - digitálna peňaženka pre plánovanú kryptomenu Libra.

Nie je prekvapením, že zákonodarcovia na celom svete rýchlo vyjadrili svoje znepokojenie nad plánmi Facebooku vo finančnom priestore, najmä s ohľadom na nedávne otázky týkajúce sa súkromia používateľov.

„Tento transakčný nástroj umožní Facebooku, aby opäť nazhromaždil milióny miliónov údajov,“ uviedol hovorca francúzskeho ministerstva financií Bruno Le Maire. „To posilňuje moje presvedčenie o potrebe regulovať digitálnych gigantov a zabezpečiť, aby neboli v monopolistickom postavaní.“

Niektorí však išli ešte ďalej a vyzvali spoločnosť Facebook, aby okamžite pozastavila svoje plány s kryptomenou.

„Vzhľadom na problémovú minulosť spoločnosti žiadam, aby Facebook súhlasil s moratóriom na akékoľvek smerovanie vpred, pokiaľ ide o vývoj kryptomeny, kým kongres a regulačné orgány nebudú mať možnosť preskúmať tieto otázky a vykonať opatrenia. Vedúci predstavitelia Facebooku by tiež mali prísť pred výbor, aby poskytli výpoveď o k týmto otázkam,“ vyjadrila sa členka amerického kongresu Maxine Waters.