Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny spôsob overovania totožnosti a automatického vypĺňania formulárov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak si chcete vybaviť pôžičku v banke, treba ísť osobne na pobočku, identifikovať sa a personál vás musí overiť. Niekedy je navyše potrebné ešte aj ručne vyplniť údaje do formulára, čo vám zaberie ďalší čas. Existujú však moderné biometrické technológie, ktoré môžu všetky tieto kroky plne zautomatizovať.

Používateľ tak nemusí nikam chodiť a svoju žiadosť si vybaví z pohodlia domova. Jedno z takýchto precíznych riešení, ktoré je založené na rozpoznávaní tvárí a textu, prinášajú i šikovní vývojári zo spoločnosti Innovatrics.

DOT alebo Digital Onboarding Toolkit. Ide o súbor komponentov, ktoré sú navrhnuté pre integrátorov a softvérových inžinierov. Vďaka nim môžu do rôznych produktov implementovať biometrickú technológiu rozpoznávania tvárí a technológiu rozpoznávania textu, známu pod skratkou OCR, pre rôzne spôsoby využitia.

„Môže to byť čokoľvek, od aplikácií ako je Uber, alebo Airbnb, až po otváranie účtu v banke alebo u telekomunikačného operátora, prípadne pri verejnej službe. Takže kdekoľvek, kde sa musíte registrovať a kde treba poskytnúť svoje doklady ako súčasť registrácie. Všade tam, kde potrebujeme overiť, že ste osobou, o ktorej tvrdíte, že ňou ste. Navyše nepotrebujeme, aby ste prišli osobne na pobočku, pretože chceme ušetriť náklady alebo vám chceme umožniť registráciu z inej krajiny či lokality, kde nemáme žiadnu pobočku,“ vysvetľuje pán Jan Rosa, Innovatrics.

Pri automatickej registrácii s využitím DOT potrebuje používateľ len mobilný telefón, tablet či notebook s kamerou a občiansky preukaz. Používateľ pritom prostredníctvom riešenia Innovatrics šetrí čas aj pri vypĺňaní formulára. V rozhraní aplikácie si totiž stačí len odfotiť svoj doklad totožnosti a potom spraviť cez selfie kameru svoju fotografiu.

„Overíme, či ste živá osoba. Je tam modul pre overenie živosti osoby a my zoberieme túto snímku dokladu a porovnáme ju s vašou selfie a s dátami získanými overením živosti. Čiže keď sa všetko overí, len zoberieme vaše osobné údaje, ako je meno, dátum narodenia, adresu, z vášho dokladu totožnosti a vopred vyplníme všetko za vás. Takže vy už len zosnímate dva alebo tri snímky a nemusíte nič vypisovať na svojom mobile. Je to veľmi pohodlné.“

Innovatrics vniesol do biometrického rozpoznávania tváre používateľa vysokú úroveň presnosti identifikácie. Jeho riešenie môže navyše fungovať aj s kamerami smartfónov, ktoré nemajú veľké rozlíšenie, prípadne majú problémy so snímaním v horších svetelných podmienkach.

„Naše algoritmy rozpoznávania tvárí sú prvotriedne, sú zvyčajne niekde v prvej desiatke, až 15-tke na trhu. V nedávnych výsledkoch sme boli dokonca prví. S normálnym, hoci aj s lacným smartfónom, alebo možno s 5, 6, 7 ročným smartfónom, to stále funguje. Z pohľadu technických požiadaviek v skutočnosti potrebujeme len 12 pixlov medzi očami.“

Technológia DOT využíva na rozpoznávanie textu neurónové siete. Tie sú trénované špeciálne pre každý jeden doklad. Vďaka tomu dosahuje vysokú presnosť aj pri menej kvalitných snímkach, prípadne pri poškodených či ťažšie čitateľných dokladoch totožnosti.

„Cielime na presnosť. Ak to dokáže prečítať človek, systém to musí prečítať tiež a v rôznom uhle, v rôznych svetelných podmienkach.“

Výhodou nástroja Digital Onboarding Toolkit je aj to, že je univerzálny a dá sa prispôsobiť podľa špecifických potrieb danej firmy. Okrem bánk je užitočný aj pre poisťovne, mobilných operátorov a všetky firmy, ktoré majú zákonnú povinnosť overiť si totožnosť používateľa. Vďaka takzvanému digitálnemu onboardingu to dokážu spraviť rýchlo, bezpečne a bez potreby osobnej návštevy klienta na pobočke. S takýmto systémom už v súčasnosti funguje aj taxislužba Uber a známy portál pre prenájom nehnuteľností Airbnb.

„Má niekoľko modulov, ktoré môžete integrovať a technológia nie je závislá na hardvéri. Takže môže pracovať na Androide, iPhone, naozaj na akejkoľvek forme. Nevyžaduje špeciálny hardvér pre rozpoznávanie tváre či zachytenie snímok, ani nič také. Plusom je integrácia so všetkými našimi ďalšími systémami, ako je ABIS a SmartFace, takže je to celý ekosystém,“ dodáva pán Jan Rosa, Innovatrics.

Digital Onboarding Toolkit sa pomerne rýchlo udomácnil vo finančnom sektore. Svoje využitie tak našiel napríklad aj pri poskytovaní mikropôžičiek klientom na Filipínach.

„Nie je to len z pohľadu ochrany proti podvodom. Je to aj OCR technológia, ktorú môžeme využiť pre vypĺňanie údajov v aplikácii, takže klient nemusí strácať čas. Je to rýchlosť a kvalita riešenia porovnávajúceho algoritmu, ktorý je za technológiou,“ hovorí pán Leos Gregor, Home Credit.

Digital Onboarding Toolkit sa už stihol uchytiť aj v bankovom sektore na Slovensku. Vďaka tomu si môžu ľudia jednoducho zriadiť bankový účet alebo požiadať o menšiu pôžičku aj priamo z pohodlia domova.

„Najlepšie na tomto novom procese registrácie je kompletná automatizácia. Nepotrebujete k tomu žiadnych operátorov a je to veľmi rýchle. Rýchlosť otvorenia účtu je okolo troch minút, a pre pôžičku je to okolo osem minút,“ hovorí pán Dušan Slimák, Tatra Banka, člen skupiny Raiffeisen.

Práve rýchlosť a presnosť overovania je to, čo vývojári z Innovatricsu neustále vylepšujú. Aj preto patria ich systémy k najmodernejším a dokážu byť využité v širokom portfóliu aplikácií a služieb. Dnes je to vzdialené vytvorenie účtu v banke, či vybavenie si mikropôžičky. No už zajtra možno budú môcť ľudia po celom svete hlasovať vo voľbách priamo z domu, len s použitím svojho mobilu.