Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém rozpoznávania tvárí môže skrátiť čakanie na drink v bare

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa v poslednej dobe ozývajú hlasy proti technológii rozpoznávania tvárí, môže si nájsť uplatnenie aj okrem oblasti bezpečnosti. Britská spoločnosť DataSparQ totiž predstavila zaujímavé riešenie, ktoré pomáha barmanom sa rozhodnúť, koho obslúžiť ako ďalšieho a umiestni zákazníkov do virtuálneho poradia.

Obsluhovať ľudí v rušnom bare môže byť výzva a často sa stáva, že sa pri barovom pulte niekto predbehne a dostane drink skôr ako niekto, kto na neho čaká už dlhšie. Nie je to vinou barmanov čeliacich mase ľudí, ktorí súťažia o ich pozornosť. Toto by mohol pomôcť vyriešiť nový systém rozpoznávania tvárí A.I. Bar od spoločnosti DataSparQ.

Systém funguje tak, že skenuje ľudí, ktorí sa priblížia k barovému pultu a zobrazí živý videoprenos na displeji za barom. Netrpezlivým zákazníkom je potom pridelené číslo, ktoré sa zobrazuje nad ich hlavami. Toto číslo predstavuje ich poradie a môžu si tak kedykoľvek pozrieť na obrazovke, kde sa nachádzajú vo virtuálnej rade. Vďaka tomu môžu odhadnúť, ako dlho bude trvať, kým budú obslúžení.

Technológia rozpoznávania tvárí A.I. Bar.

Barmani vidia rovnaký prenos na menšom displeji tabletu, pričom systém rozpoznávania tvárí im môže pomôcť aj s kontrolou vekovej hranice pre podávanie alkoholických nápojov. Ak umelá inteligencia určí, že zákazník vo virtuálnej rade vyzerá mladšie, ako je povolená veková hranica, barman ich na základe toho môže vyzvať, aby predložil svoj doklad totožnosti.

Vývojári zo spoločnosti DataSparQ momentálne pracujú na vylepšení technológie A.I. Bar taj, aby sa objednávky zákazníkov ukladali do pamäte, čo umožní, aby na nich mohol čakať rovnaký nápoj na bare, aký si predtým objednali. Jednoduché gestá rukou by sa dali použiť na informovanie systému, či sa požiadavky na nápoj od poslednej objednávky zmenili.

Technológia rozpoznávania tvárí A.I. Bar.

Technológia rozpoznávania tvárí A.I. Bar už bola odskúšaná v koktailovom bare v Londýne, kde pomohla maximalizovať potenciál obsluhy. Spoločnosť DataSparQ ponúka balíček, ktorý obsahuje webovú kameru, obrazovku pre zákazníkov a softvérovú službu na báze predplatného za cenu 199 libier (približne 217 euro) na mesiac. Myslelo sa samozrejme aj na ochranu súkromia a tak sa zhromaždené údaje po 24 hodinách z databázy vymažú.

Technológia rozpoznávania tvárí A.I. Bar.