Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Komunikačné nástroje Cisco Webex pomáhajú firmám, školám, aj telemedicíne

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
28. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Potreba komunikácie sprevádza ľudí už od nepamäti, no až technológie pomohli svetu komunikovať aj na diaľku. Najskôr to bol hlasový hovor, ku ktorému sa časom pridal aj obraz. Dnes je to bežné a rozšírenie internetu otvorilo brány mnohým telekomunikačným riešeniam.

Najmä počas pandémie COVID-19 sa záujem o ne zvýšil. Pocítil to aj americký výrobca Cisco, ktorého riešenia pomáhajú nielen firmám, ale aj školám a tiež telemedicíne.

Už v roku 1970 bol svetu predstavený prvý konferenčný videohovor. Odvtedy sa mnohé zmenilo a komunikácia s hlasom aj obrazom sa teší obľube nielen medzi súkromnými používateľmi.

„Korona nám jednoznačne ukázala, že firmy sa stále nevedia efektívne spojiť s klientmi a s dodávateľmi. A to znamená, že medzipodniková komunikácia je problém. A práve Webex tento problém rieši. Len v Európe nám vzrástlo používanie Webexu za túto periódu až štvornásobne,“ hovorí Peter Sakala, Cisco Systems Slovakia.

Cisco sa do budovania telekonferenčných riešení pustilo ešte v roku 2006. Ich systém Telepresence priniesol doslova revolúciu do tejto oblasti. Kým v praxi sa bežne komunikovalo cez jednoduché WEB kamery, Telepresence priniesol videohovory s osobami v reálnej veľkosti.

„Videokonferenčné systémy Cisco poskytujú možnosť používateľom zážitku, ktorý ho veľmi približuje skutočnosti v realite. To znamená, nech je človek kdekoľvek na svete, stále má človek pocit, že je v tej istej miestnosti, prirodzene vo veľkosti, gestikulácia, tón hlasu. Človek sa cíti na stretnutiach prirodzene, to znamená nie je unavený,“ vysvetľuje Marián Puttera, riaditeľ pre verejnú správu, Cisco Systems Slovakia.

„Webex nám umožňuje viesť video mítingy v rámci firmy, ale hlavne smerom ku klientom a k dodávateľom, to znamená k externému svetu. Žiadne registrácie, žiadne inštalácie, federácie, pripojíte sa z čohokoľvek,“ dopĺňa Peter Sakala, Cisco Systems Slovakia.

Riešenia CISCO sa naplno využívajú vo firemnom sektore, lekári sa pomocou nich spájajú s pacientmi a školy so študentami. Podobne ako Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave.

„V prvom kole to bola platforma, ktorá nám pomáhala zabezpečiť výučbu počas letného semestra po prechode do online priestoru. Tým, že sme boli na to pripravení, tak sme vedeli rýchlo prejsť do online priestoru a v priebehu pár dní takmer všetky prednášky takmer všetka výuka bežala v online priestore,“ hovorí Ľuboš Cibák, predseda správnej rady, VŠEMvs.

Platforma WEBEX sa na vysokej škole uplatnila aj počas štátnych skúšok.

„A snažili sme sa nájsť také riešenie, aby nie len pedagógovia, ale aj študenti boli pod minimálnym rizikom nejakej nákazy. Preto sme pripravili a zorganizovali v kontrolovanom prostredí 8 miest, kde vlastne študenti mohli sa prihlásiť na štátnu skúšku a prostredníctvom info-komunikačnej techniky sa prihlásiť do toho online mítingu a byť súčasťou digitálne štátnice,“ dodáva Ľuboš Cibák, predseda správnej rady, VŠEMvs.

Modernú dobu podporujú najmä inovácie a v rámci nich Cisco reagovalo viacerými vylepšeniami svojich komunikačných zariadení.

„Výkon a krása sa snúbi s jednoduchosťou. Žiadne zložitosti à la PC. Detegujeme tváre v priestore, prideľujeme im menovky, sledujeme, kto práve rozpráva a zariadenie dokážeme ovládať hlasom,“ hovorí Peter Sakala, Cisco Systems Slovakia.

„Celá prevádzka Webexu je veľmi dôsledne kryptovaná a čokoľvek Cisco robí, podrobuje extrémnym požiadavkám na bezpečnosť. To znamená, neexistuje, aby nám do našej komunikácie vošiel niekto neželaný, aby akákoľvek časť našej komunikácie bola ukradnutá a zneužitá,“ dopĺňa Marián Puttera, riaditeľ pre verejnú správu, Cisco Systems Slovakia.

V portfóliu je viacero modelov rodiny WEBEX. Kým vlajková loď si vyžaduje pomerne stabilnú a pevnú inštaláciu v miestnosti, k dispozícii sú aj menšie, prenosné riešenia, vrátane desktopových.

„All-in-one alebo skladačka, voľba je vaša. Firmvér a vlastnosti sú ale v obidvoch prípadoch rovnaké Mnohí používatelia, vrátane mňa, sme počas korony zistili, že videohovory cez notebooky môžu priniesť aj bolesti krčnej chrbtice. A na home office práve preto máme ergonomické riešenia, v podobe personálneho video systému, ktorý mám doma,“ hovorí Peter Sakala, Cisco Systems Slovakia.

No nezabudlo sa ani na interaktívne tabule, využiteľné napríklad aj v školách.

„Webex Board je zariadenie 3 v 1. Je to digitálna premietačka s bezdrôtovým zdieľaním obsahu, potom je to interaktívna tabuľa a samozrejme videokonferenčné zariadenie. Aj keď ich nie je vidieť, ale okrem 4K kamery má Webex Board aj 12 mikrofónov, ktoré zabezpečia autentický, zrozumiteľný zvuk. Aj napríklad v školskej triede.“

Všetky hardvérové riešenia spája vyspelá softvérová výbava. A tak slúžia nielen na jednoduché videohovory, ale aj na plnohodnotnú spoluprácu, pri ktorej sa dá obsah z rôznych zdrojov prezentovať, upravovať, a to z ktoréhokoľvek mieste na svete.

„Platforma Webex je cloudová, ale ak má firma vlastné servery, tak Webex ich dokáže využiť a tým znížiť nároky na dátový tok,“ dodáva Peter Sakala, Cisco Systems Slovakia.

Vďaka zaujímavým vlastnostiam riešení WEBEX sa telekonferencie stávajú realitou takmer bez prekážok. Stabilný nástroj s mimoriadne jednoduchým a intuitívnym používaním sa tak môže stať pomocníkom v nejednej firme, nemocnici či v škole, a to nielen počas nečakaných pandémických období.