Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Full-frame bezzrkadlovka Zeiss ZX1 s úpravou záberov priamo vo fotoaparáte

Full-frame bezzrkadlovka Zeiss ZX1 s úpravou záberov priamo vo fotoaparáte
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Renomovaný výrobca objektívov Zeiss už v roku 2018 predstavil na výstave Photokina koncept bezzrkadlového full-frame fotoaparátu ZX1, ktorý je navrhnutý na snímanie, úpravu a zdieľanie všetkého z jedného zariadenia. Teraz ZX1-tka prešla konečne od konceptu do reality.

Bezzrkadlový fotoaparát Zeiss ZX1 podľa vyjadrenia výrobcu v sebe „kombinuje potenciál a vynikajúcu kvalitu obrazu full-frame fotoaparátu s mobilným zážitkom a intuitívnym používaním smartfónov na fotografovanie“. Vpredu má novo vyvinutý objektív Distagon 35 mm f / 2 T *, ktorý je spárovaný s obrazovým full-frame CMOS snímačom s rozlíšením 37,4 megapixelov (24 x 36 mm), ktorý je uložený v tele s rozmermi 142 x 93 x 93 milimetrov. Fotoaparát využíva automatické zaostrovanie s detekciou kontrastných a fázových bodov a môže sa pochváliť citlivosťou ISO v rozsahu 80 až 51 200.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Zeiss ZX1.

Na zadnej strane sa nachádza 0,7-palcový OLED hľadáčik a veľký 4,3-palcový multidotykový displej s rozlíšením 1 280 x 720 pixelov. Displej pritom umožňuje používateľovi upravovať snímky na samotnom fotoaparáte, pričom zariadenie je dodávané s predinštalovanou aplikáciou Adobe Lightroom so zaplateným ročným predplatným a 1 TB cloudového úložiska. Na pravom okraji displeja je mierny ohyb, čo je užitočné pri umiestňovaní ovládacích prvkov a ikon.

Pokiaľ ide o nakrúcanie videí, ZX1-tka je schopná záznamu v rozlíšení 4K pri rýchlosti až 30 snímok za sekundu pri použití kodeku H.265 alebo až 60 snímok za sekundu v rozlíšení Full HD prostredníctvom kodeku H.264. Zabudovaný stereofónny mikrofón nasníma zvuk v kodeku AAC.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Zeiss ZX1.

Fotografie a video obsah sa ukladá na interné SSD úložisko s kapacitou 512 GB, ktoré by malo uložiť viac ako 50 000 snímok vo formáte JPG alebo takmer 7 000 súborov vo formáte RAW. Keď sú fotografie a videá pripravené na zálohovanie alebo zdieľanie, môžu byť presunuté zo zariadenia cez USB-C alebo bezdrôtovo odoslané do cloudového úložiska alebo na sociálne médiá cez Wi-Fi 802.11ac. Nakoniec je tu aj integrovaná bezdrôtová technológia Bluetooth 4.2 a v tele fotoaparátu je umiestnená lítium-iónová batéria s kapacitou 3 190 mAh, hoci spoločnosť Zeiss nespomína jej predpokladanú výdrž na jedno nabitie.

Nový bezzrkadlový full-frame fotoaparát Zeiss ZX1 sa už predáva za cenu 6 000 dolárov.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Zeiss ZX1.