Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Block Pure UV poskytne vysokoúčinnú dezinfekciu vzduchu a povrchov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
13. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzduch okolo nás nie je vždy taký čistý ako by sme potrebovali. Zvlášť v interiéri, kde väčšina ľudí trávi oveľa viac času ako vonku. Takto sa, najmä v chrípkovom a aktuálne covidovom období , dokážu v miestnostiach prenášať vírusy. Riešením je vetranie, no ešte účinnejšie je čistenie vzduchu.

V tejto oblasti je už vyše 20 rokov doma aj medzinárodná skupina BLOCK, ktorej súčasťou je slovenský FOR Clean, a spolu pomocou technológií vytvárajú doslova čisté priestory aj pre zdravotníctvo. Pre ich vývojárov tak bolo doslova výzvou vytvoriť aj vysokoúčinné dezinfekčné zariadenie.

Otvorené kancelárie, čakárne v nemocniciach, či spoločné stravovanie. Miesta, ktoré vírusy najviac obľubujú. Veľmi rýchlo si totiž vplyvom mikro prúdenia vzduchu nájdu svojho hostiteľa. Odborníci z FOR Cleanu sa im to však rozhodli prekaziť pomocou zariadenia Block Pure UV.

„Ide o dezinfikátor, ktorý dokáže prečistiť vzduch v miestnostiach od rôznych patogénov. Jednoducho ich po nasatí vzduchu v zariadení zabíjame,“ hovorí Tomáš Serbák, obchodný riaditeľ, FOR Clean.

Systém teda funguje na princípe prechodu vzduchu čistiacim ústrojenstvom. Zariadenie vzduch v miestnosti nasáva zospodu, cez vstupný predfilter, pomocou výkonného ventilátora.

„Vzduch ďalej prechádza okolo výkonných UV-C žiariviek. Mikroorganizmy sú tak vystavené silnému ultrafialovému žiareniu vlnovej dĺžky 253,7 nanometra, ktoré väčšinu z nich usmrtí. Na výstupe je následne vzduch filtrovaný vysokokapacitným HEPA filtrom. Ten zachytáva častice, a to vrátane mŕtvych i preživších mikroorganizmov, s účinnosťou až 99,99 %.“

Samotné UV žiarenie má smrtiace účinky pre mikroorganizmy ako sú baktérie, kvasinky a vírusy. Jednoducho naruší ich DNA / RNA a tým ich deaktivuje. No a vďaka použitým filtrom sa tiež likvidujú alergény. O filtre v zariadení sa ale treba samozrejme starať, a po istom čase sa menia.

„Filtre je vhodné meniť v rovnakom cykle ako UV-C žiarivky. Inak povedané, po dosiahnutí prevádzkovej doby 9000 tisíc hodín. Čo je približne dva roky, ak zariadenie používame 12 hodín denne.“

O samotnú efektívnu dezinfekciu sa teda postarajú 4 výkonné UV trubice. Sú pritom ukryté za stenami zariadenia, aby neboli ľudia vystavení ultrafialovému žiareniu. Samotné steny sú ale odklápateľné, a tak je možné Block Pure UV použiť aj pri dezinfekcii kompletných priestorov.

„Zariadenie je výnimočné v tom, že má aj nočný režim. UV trubice vtedy vyžarujú lúče do priestoru a dezinfikujú aj povrchy. Samozrejme za predpokladu, že v miestnosti nie sú ľudia.“

Ochrana zdravia je na prvom mieste, a tak ak by aj do miestnosti v nočnom režime človek vstúpil, senzor zariadenia ho zdeteguje a z bezpečnostných dôvodov stroj vypne.

„Dĺžka nočného režimu sa dá naprogramovať pomocou ovládania priamo na zariadení. Block Pure UV je navyše mobilný. Vďaka tomu ho dokážeme jednoducho premiestniť do najviac exponovaného priestoru, ktorý UV žiarením dekontaminujeme.“

Block Pure UV sa vyrába priamo v Piešťanoch. Jeho konštrukciu tvoria pevné plechy, ktoré sa vo výrobe upravia na dané rozmery. Povrchová úprava práškovým lakovaním pritom umožňuje bezproblémovú údržbu a odolnosť voči čistiacim prostriedkom.

„Zostavenie kompletného zariadenia trvá vo výrobe asi 5 hodín. Naši špecialisti osádzajú do kostry nami navrhnutú elektroniku a riadenie a po kompletizácii sa každý stroj testuje.“

Z dielne FOR Cleanu sa na svetlo sveta dostávajú dva modely. Prvý zvládne prefiltrovať 500 a druhý až 900 metrov kubických vzduchu za hodinu.

„Tým, že je zariadenie na kolieskach, jeho presun zvládne bez problémov jediný človek. Takto sa dá počas denného alebo nočného režimu využiť v rôznych miestnostiach budovy. Ak treba napríklad postupne vyčistiť v nemocniciach izby s lôžkami, hotelové izby, konferenčné sály, jedálne, prípadne kancelárie,“ dopĺňa Tomáš Serbák, obchodný riaditeľ, FOR Clean.

Block Pure UV si však svoje uplatnenie nájde aj škôlkach, školách a tiež v domovoch dôchodcov. Vysokoúčinná metóda dezinfekcie vzduchu a povrchov, pomocou kombinácie UV žiarenia a HEPA filtrácie, teda pomáha biologickej dekontaminácii priestorov, a to aj od aktuálneho korona vírusu.