Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové etikety obsahujú neviditeľné obrázky proti falšovaniu

Nové etikety obsahujú neviditeľné obrázky proti falšovaniu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina dnešných etikiet s prvkami proti falšovaniu má jednu spoločnú vec: tieto prvky sú okom viditeľné, čo znamená, že falšovatelia sa môžu pokúsiť replikovať ich vzhľad. Nová experimentálna etiketa je zaujímavá tým, že obsahuje „neviditeľné“ obrázky.

Novú experimentálnu etiketu vyvinul tím vedcov z ruskej univerzity ITMO a z Petrohradskej akademickej univerzity. Táto etiketa má pritom formu tenkej a flexibilnej fólie na báze kremíka. Povrch tejto fólie je vyplnený „mriežkou“ malých otvorov, z ktorých niektoré obsahujú vzácny chemický prvok erbium, zatiaľ čo iné nie.

Keď sa potom na ožarovanie etikety laserovým svetlom použije systémovo špecifický skener, erbium sa vo vybraných otvoroch rozsvieti zreteľnou farbou a vytvára tak aktuálne viditeľný vzor. Tento vzor je potom možné skontrolovať a porovnať so vzorom, ktorý oficiálne pridelil výrobca produktu.

Etiketa údajne dobre odoláva mechanickým aj chemickým účinkom. A v rámci ďalšej pridanej úrovne zabezpečenia je tiež možné merať intenzitu, vlnovú dĺžku a životnosť žiarenia, ktoré sa dajú podobne porovnať s údajmi výrobcu produktu v jeho záznamoch.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).