Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrovský tanker spotrebuje o 9,8 % menej paliva vďaka 40 metrovým plachtám

Obrovský tanker spotrebuje o 9,8 % menej paliva vďaka 40 metrovým plachtám
Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
5. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže sa lodný priemysel snaží dekarbonizovať, obrovské plachty by sa mohli vrátiť. Spoločnosť China Merchant Energy Shipping (CMES) prevzala nový supertanker, ktorého štyri veľké plachty znížia priemernú spotrebu paliva o takmer 10 %.

Plachty boli, samozrejme, hlavným zdrojom energie pre veľké lode po tisíce rokov. Potom nemecký vynálezca Rudolf Diesel v roku 1897 uviedol do prevádzky svoj prvý motor a v roku 1903 vyplávali na vodu prvé lode poháňané dieselovým motorom. Boli bezpečnejšie a účinnejšie ako parné motory, pomaly ovládli svet lodnej dopravy a odvtedy sú pilierom medzinárodného obchodu. Sú však špinavé. Približne 50 000 obchodných lodí v prevádzke sa podieľa približne na 1,7 % celosvetových emisií skleníkových plynov, a hoci sa metanol a amoniak považujú za sľubné alternatívy čistejšej energie, táto technológia ešte zďaleka nie je vyriešená.

Plachty sú však veľmi dobre známe a už najmenej 10 rokov sa objavujú koncepty a plány na návrat veľkých plachiet do nákladnej a osobnej lodnej dopravy. Írska spoločnosť B9 Shipping predložila myšlienku nákladnej lode poháňanej 100 % plachtami už v roku 2012, hoci sa zdá, že z nej veľa nevyšlo.

Čínska spoločnosť Dalian Shipbuilding Industry (DSIC) však teraz dodala plachty pre M/V „New Aden“. Ide o 333 metrov dlhý supertanker v triede „veľmi veľké lode na prepravu ropy“. Tento kolos spustený na vodu 24. septembra poháňa relatívne skromný, ale prelomový systém veternej energie. Štyri zaťahovacie plachty, z ktorých každá sa týči 40 m od paluby a predstavuje plochu 1 200 m2, sú namontované blízko stredu dlhej paluby.

M/V New Aden - supertanker s plachtami, ktorý bol dodaný do Číny.

Tieto ľahké, proti korózii odolné plachty vyrobené z uhlíkových vlákien sa dajú zdvihnúť alebo spustiť stlačením tlačidla. Systém „Aerofoil Sails Intelligent Control“ je navrhnutý tak, aby neustále monitoroval prevládajúce podmienky, ako aj navigačné údaje a neustále upravoval uhol plachiet s cieľom maximálne využiť dostupný vietor.

Keďže ide o relatívne malú implementáciu koncepcie automatického plachtenia, tento systém nie je navrhnutý tak, aby bol hlavným pohonom. Loď bude stále spaľovať veľa nafty. Ale na príkladne lodnej trasy medzi Blízkym a Ďalekým východom sa očakáva, že zníži priemernú spotrebu paliva o viac ako 9,8 %, čím sa ušetrí približne 2 600 ton emisií oxidu uhličitého pri každej plavbe.

Štyri relatívne skromné 40-metrové plachty znížia spotrebu paliva supertankeru New Aden o takmer 10 % na dlhých plavbách.

M/V New Aden je supertanker na prepravu ropy, takže napriek tomu, že je prísľubom ako testovacia stanica pre ekologické technológie, jeho hlavným účelom je stále prevážať okolo dvoch miliónov barelov (približne 636 miliónov litrov) silne znečisťujúceho fosílneho paliva po celom svete. Ale bez ohľadu na to, či je to ekologické riešenie, môže tento test jasne dokázať či vyvrátiť ekonomickú stránku pridávania týchto obrovských plachtových systémov na veľké moderné lode, a aj preto je pôsobivým technologickým úspechom.