Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rolls-Royce úspešne spúšťa svoj prvý vodíkový prúdový motor

Rolls-Royce úspešne spúšťa svoj prvý vodíkový prúdový motor
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Rolls-Royce posunula éru čistého letectva o niečo bližšie k štartu úspešným testovaním moderného prúdového motora využívajúceho vodík ako palivo. Test sa označuje za prelomový úspech a dôležitý krok v dekarbonizácii priemyslu, pričom sa pripravuje letové testovanie tejto technológie.

Testy sa uskutočnili vo vonkajšom zariadení na vojenskom leteckom testovacom mieste ministerstva obrany Boscombe Down v Anglicku a zahŕňali prestavaný motor Rolls-Royce AE 2100-A pre regionálne lietadlá. Testy sa uskutočnili v spolupráci s leteckým dopravcom easyJet, ktorý robí vlastné kroky, pokiaľ ide o čisté letectvo.

Patrí sem vývoj lietadla na batériový pohon na krátke lety, predchádzajúce testovanie hybridného vodíkového palivového systému a nedávno aj niekoľkomiliónová investícia do programu vodíkovej technológie spoločnosti Rolls-Royce. Tento program sa zameriava na vývoj motora so spaľovaním vodíka.

Spoločnosť Rolls-Royce úspešne otestovala vodíkový prúdový motor.

„Úspech tohto vodíkového testu je vzrušujúcim míľnikom,“ povedala Grazia Vittadini, technologická riaditeľka spoločnosti Rolls-Royce. „Naše partnerstvo so spoločnosťou easyJet sme oznámili len v júli a už sme týmto prelomovým úspechom začali. Posúvame hranice, aby sme objavili možnosti vodíka s nulovými emisiami uhlíka, ktoré by mohli pomôcť zmeniť budúcnosť lietania“.

Aj keď je prevádzka upraveného prúdového motora na vodík dôležitou položkou, rovnako dôležité je, odkiaľ vodík pochádza. Vodík vyrábaný takzvaným parným reformingom metánu zahŕňa oddelenie atómov vodíka od metánu, pri ktorom sa uvoľňuje oxid uhličitý, hoci zelený vodík naberá na sile, keďže svet sa snaží o čistejšie zdroje energie.

Tento vodík sa vyrába elektrolýzou vody a je poháňaný výlučne obnoviteľnou energiou, vďaka čomu vytvára nulové emisie. V tomto prípade bol motor Rolls-Royce poháňaný zeleným vodíkom, ktorý sa získaval z veternej a prílivovej energie v zariadení na Orknejských ostrovoch vo Veľkej Británii.

Spoločnosť Rolls-Royce plánuje ďalšie testovanie svojho vodíkového prúdového motora.

Vďaka tejto prvotnej demonštrácii konceptu spoločnosti Rolls-Royce a easyJet teraz plánujú druhú sériu testovania. Následne sa v pláne počíta s plnohodnotným pozemným testovaním prúdového motora Rolls-Royce Pearl 15, pričom dlhodobejšie ambície zahŕňajú letové testy.

„Je to skutočný úspech nášho partnerského tímu,“ povedal Johan Lundgren, generálny riaditeľ spoločnosti easyJet. „Sme odhodlaní naďalej podporovať tento prelomový výskum, pretože vodík ponúka veľké možnosti pre celý rad lietadiel vrátane lietadiel veľkosti easyJet. Bude to obrovský krok vpred pri plnení výzvy dosiahnuť do roku 2050 čistú spotrebu bez emisií“.